Lista premierului israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu (dreapta), va continua să deţină în viitorul Knesset majoritatea mandatelor, şi anume 31, devansând partidul Yesh Atid (Există Viitor, centru) al lui Yair Lapid, cu 19 mandate, a anunţat joi seara comisia electorală centrală.

Coaliţia Likud-Israel Beiteinou (ultranaţionalist) deţine 42 de mandate în actualul Knesset (legislativul israelian unicameral).

Surpriza scrutinului legislativ anticipat, Yesh Atid, o formaţiune nou creată de fosta vedetă de televiziune se află în centrul negocierilor privind stabilirea unui guvern cu orientare de dreapta.

Partidul Muncii (centru-stânga) condus de Shelly Yachimovich a obţinut 15 mandate, iar 12 mandate i-au revenit partidului Casa Evreiască, o formaţiune naţionalistă religioasă condusă de Naftali Bennett, care îi reprezintă pe coloniştii evrei. Shas, partid ultrareligios, a fost creditat cu 11 mandate de deputat şi Lista Unificată a Tora cu 7.

Pentru a forma o majoritate, Benjamin Netanyahu va trebui să aleagă între formaţiunea centristă a lui Yesh Atid, care pledează pentru reluarea negocierilor cu palestinienii, şi Casa Evreiască, pro-coloni, comentează AFP.

Se conturează perspectiva unei coaliţii între blocul premierului în exerciţiu şi formaţiunea lui Yair Lapid, care s-a declarat preocupat de situaţia clasei de mijloc şi a anunţat deja că nu va participa la formarea unei coaliţii centru-stânga.

 

Recomandările redacției