În judeţul Arad, exerciţiul de verificare a mijloacelor de prealarmare/alarmare a populaţiei a avut loc vineri. Semnalul de alarmare, „Alarmă La Dezastre”, este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între sunete şi s-a declanșat în intervalul orar 10.00-15.00. În judeţul Arad sunt 173 de mijloace de prealarmare /alarmare (sirene) dintre care 51 în municipiul Arad. Din cele 51 sirene din municipiul Arad 49 sunt centralizate şi se acţionează din punctul de comandă de la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad. Sirenele sunt electrice şi electronice, cele electronice au posibilitatea de transmitere a mesajelor de tip „voce”.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, în urma exercițiului de verficare a sistemlor de prealarmare/alarmare, din cele 51 de sirene din municipiul Arad, au funcționat 47, dintre care 38 acționate centralizat din punctul de comandă al ISUJ Arad și 9 acționate local, iar din cele 122 de sirene acționate în celelalte localități ale județului au funcționat 108. Conform datelor oficiale furnizate de catre IGSU judetul Arad, situația din județul Arad este foarte bună raportată la nivel național.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a desfășurat săptămâna trecută un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.  În perioada 18-21 aprilie, în localități din țară a fost declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și au fost acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Recomandările redacției