IMG_8666 IMG_8649 IMG_8674 IMG_8678 IMG_8662 IMG_8684 IMG_8648 IMG_8688Situată într-o zonă cu un peisaj deo­sebit –  fiind amplasată în depresiunea de la poalele Munțior Codru Moma și Metaliferi, pe cursul superior al Crișului Alb – comuna Pleșcuța este una din comunele care își câștigă încet-încet un statut aparte. Are în componență șapte sate: Pleșcuța – reședință de comună, Aciuța, Budești, Dumbrava, Gura Văii, Rostoci și Tălagiu.
Asfaltarea a două drumuri
Într-o discuție purtată cu primarul Viorel Marius Groza, acesta a subliniat câteva aspecte de schimbare a feței centrului comunei.
O primă finalitate a acțiunii s-a derulat săptămâna trecută. Firește, primul edil Viorel Marius Groza a prezentat câteva date despre obiective. Copii în port popular tradițional i-au așteptat pe oaspeți cu o taviță cu foarfecile pentru tăierea panglicii inaugurale.
După tăierea panglicii oaspeții au făcut câteva aprecieri. Președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu a început prin a-l felicita pe primar pentru primele realizări. „Apreciez în mod deosebit eforturile făcute de primarul din Pleșcuța în timp așa scurt dar și amplitudinea și calitatea lucrărilor; asfaltarea drumului s-a făcut în paralel cu rigolele de pe margine dar și cu trotuarul. Cunosc situația apei și vă voi ajuta în continuare pentru ca strădania acestui tânăr primar de a aduce modernizări și utilități în comunăsă se implinească“.
Și deputatul Eusebiu Pistru a avut cuvinte de apreciere. „Aceste lucruri care s-au inaugurat azi – și care vor continua – au darul de a ridica pas cu pas nivelul de viață al localnicilor. Avantajele sunt evidente și-i vom sprijini pe cât posibil și la alte proiecte. Primarul este tânăr și sunt convins că nu se va opri aici“.
Vocile uliței
Delegația s-a deplasat apoi pe jos spre Căminul Cultural, ei fiind salutați și interpelați de localnicii ieșiți pe la porți. Majoritatea au apreciat lucrurile făcute dar și-au arătat și indignarea față de atitudinea primarilor anteriori care „s-au mulțumit să vină la Primărie, să dea bună-ziua și să facă… mai nimic pentru localnici“ cum zicea un bătrân.
Un alt localnic ne spunea: „eu am mai zis și repet: un primar se cunoaște cât este de gospodar imediat ce ai pășit în comuna pe care o păstorește. Alții stau un mandat și realizează… zero. Comuna Pleșcuța este o comună mică și cu un poten­țial economic redus, dar acest primar tânăr, cu multă energie și gospodar are dorința de a schimba lucrurile pentru a nu dezamăgi pe cei care și-au pus nădejdea în el“.
Alți trei localnici subliniau într-o discuție: „vă spunem cinstit că această schimbare trebuia făcută cu 10 ani în urmă și altfel arăta acum comuna noastră. Ne-am lăsat duși cu minciuna. Uitați ce-a făcut băiatul ăsta într-un an; și nici nu sunt ei (!) la guvernare. Adevărul e că a cam bătut pasul pe loc dezvoltarea comunei. Primarul ăsta a putut asfalta stră­zile și să facă și șanțuri pluviale deodată… Se vede ce a făcut și că și-a dat interesul“.
Realizări și proiecte
Pe scurt, tânărul primar ne-a prezentat câteva din obiectivele sale: atât cele realizate ori în curs de realizare cât și cele în fază de proiect. „Eu consider că în această funcție fiind, trebuie să ai respect pentru cetățeni, să nu-i dezamăgești cu minciuni, să spui lucrurilor  pe nume, să spui clar ce poți să faci și ce nu poți să faci – pentru că niciodată cu minciuna nu mergi departe. Eu cred că sunt mul­țumiți cu lucrările realizate aici și de acum încolo mă voi concentra și pe celelalte sate.
Deci, până acum am asfaltat și modernizat cele două străzi, la stra­da cu biserica șanțurile sunt acoperite cu dale, sunt montate podețele și turnate trotuarele; este asfaltată și strada paralelă cu aceasta. În continuare voi începe pietruirea drumurilor Pleșcuța-Dumbrava, Gura Văii- Rostoci și Dumbrava-Budești; la Gura Văii vom asfalta câteva străzi – totul însumând 1,2 km.
Dar problema cea mai importantă este cea a aducțiunii apei – prin metoda vaselor comunicante – de la Tălagiu. Valoarea lucrării este de 60 miliarde, proiect început în 2009 pe Hotărâre de Guvern. Aici este mai complicată situația dar nu renunț, deoarece de aici se poate alimenta toată comuna cu apă; debitul este puternic.
Toate aceste lucruri se știu, le-am spus concetățenilor mei, deoarece eu am o colaborare foarte bună cu toți cetățenii comunei; de ase­menea cu toți subordonații mei și cu cei din Consiliul Local. Toți au încredere în faptul că vreau să fac ceva util pentru toți cetățenii.
În acest sens am hotărât să fixăm și noi o zi în care să ne săr­băto­rim comuna și pe oamenii ei; probabil cândva, prin septembrie, dar trebuie să mă consult cu oamenii să văd când consideră ei că este mai bine“ – a spus în final Viorel Marius Groza.

Recomandările redacției