În urmă cu două zile am făcut un tur prin comuna Craiva, împreună cu domnul primar Ioan Bercea. Înainte însă de a merge pe teren am abordat o discuție, acum la final de mandat.

  • Domnule primar, nu mai este mult până la terminarea mandatului de patru ani. Cu ce rezultate îl încheiați?
  • Eu zic că destul de bune, dar este loc de mai bine întotdeauna. În primul rând vedeți aici toată documentația aprobată pentru canalizare. Am și dat ordinul de începere a lucrărilor la canalizare și la stația de epurare, în valoare de două milioane de euro. Este o lucrare pe care o execută firma Inteco Holding. De altfel și asfaltarea este făcută cu această firmă. Vom merge împreună ca să vedem cât este stratul de gros de asfalt turnat.
  • Dar să revenim la discuția noastră. Ce s-a mai realizat?
  • Am asfaltat satele Șiad, Coroi, Ciuntești și Stoienești. Știți că am zis că voi face în fiecare sat câte ceva. Tocmai de aceea, am depus la Ministerul Dezvoltării documentația pentru asfaltare DC1 Susag – Tălmaci, care face legătura cu Berechiu și comuna Apateu. Iar pentru DC3 Stoienești – Vălan am ajuns la o înțelegere cu proprietarii de teren să-mi dea acceptul, să-l pot lega. Mai avem un proiect pentru DC9 Mărăuș – Secaci, la DC1 am promisiunea de finanțare. Este un drum mai circulat, deși are o lungime de 8,5 kilometri. Vreau să mai precizez că mai am o porțiune de rezolvat de drum de la Rogoz la Beliu și intersecția cu Stoienești. Mai sunt multe lucrări executate, dar m-ați luat oarecum prin surprindere. Dar nu este nicio problemă: avem realizări, avem ce să arătăm. Vom merge la drumul asfaltat recent să vedeți și dumneavoastră lucrarea. Au fost asfaltați 2,3 kilometri. Mă bucur că lucrarea aceasta de canalizare și de cine mi-o face, că mă pot înțelege foarte bine cu constructorul.
    După terminarea discuțiilor am plecat împreună cu domnul primar prin sate. De această dată am fost la Ciuntești. Oamenii erau deja adunați, iar primarul a spus că pe noi ne așteaptă.
    „Vom părăsi satul din cauza
    sălbăticiunilor”
    Un grup destul de mare de cetățeni adunați aici sunt foarte supărați. Ei spun că au două variante: de a sta în sat și să nu mai cultive pământul. Numai că aceasta este singura lor sursă de subzistență. Sau este și varianta rezolvării invaziei de mistreți la ei pe culturi.
    „Au fost nevoiți oamenii să semene porumbul de 2-3 ori, că l-au atacat mistreții. Trebuie să stai lângă holdă zi și noapte. Grâul fără țeapă îl termină într-o noapte. La fel este și cu aversele. Tragem mâncarea de la gură, ca să investim bani, ca să avem recoltă.
    Și Doamne toate sunt pipărat de scumpe”, ne-a spus domnul Iosif Muntean, care adaugă: „Cheltuim 30 de milioane la un hectar de semănătură și când mergi la el, dacă nu-l păzești nu ai nimic”.
    Paznicul de vânătoare face legea
    Iată ce ne spune domnul Iosif Muntean: „Vine și mă întreabă ce caut la mine pe teren. De unde vin și unde merg. Paznicul ăsta a ajuns să ne spună ce să facem. Adică am ajuns să nu îndrăznești să te duci la culturile și muncile tale, de frica unui individ ca ăsta.
    Păi dacă în America ar face așa ceva, la prima încălcare de proprietate ar termina cu el.
    Domnule cum negociază ăștia cu fondul de vânătoare pe proprietățile noastre.
    Suntem în țara nimănui. Mai importante au ajuns sălbăticiunile decât omul”.
    Alții au zis: „Părăsim satul și-l populăm cu… mistreți. Numai că nu are cine să le asigure mâncarea”.
    La fel este și în Stoienești. „Ne distrug ăștia cu fondurile lor de vânătoare cu numărul 51 și 52. Unul dintre aceștia nu și-a plătit datoriile către primărie”.
    Răspunsul primarului
    „Este strigător la cer ce se întâmplă în comuna noastră. Pur și simplu aceștia nu mai au legi, nu le respectă. Fac ce vor în proprietățile oamenilor. Vin într-adevăr zilnic la mine oameni din sate și îmi zic că nu știu ce să mai facă. Ba chiar ați auzit și dumneavoastră ce poziție iau paznicii aceștia de vânătoare față de proprietarii de pământ. De parcă ar fi ei stăpânii pe terenurile acestora”, a precizat edilul șef.
    „Fac un apel pe această cale către domnul prefect să-i ajute pe oameni în problema aceasta. Căci în altă parte nu mai are rost să mai vorbească. Că rămâne așa, ca și cum ai da cu un băț în baltă, nu te bagă nimeni în seamă. Singurul care a fost alături de noi este domnul primar Ioan Bercea”, zic oamenii.
    Sperăm și noi, pe această cale, că problema va fi auzită și rezolvată, potrivit legii, de cei care au aceste sarcini.

Recomandările redacției