Sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire nu este de natură să ne unească. La Vladimirescu, ridicarea unei statui a lui Vasile Goldiș, care urmează să fie amplasată în fața Casei de Cultură provoacă discuții în consiliul local. Primarul Ioan Crișan sus­ține că Vasile Goldiș a făcut un an de școală germană la Panatul Nou (Horia), sat care face acum parte din comuna Vladimirescu și în plus este cel care a primit misiunea de a rosti cuvântarea solemnă şi de a prezenta Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
„În bugetul comunei din anul acesta am prevăzut 300.000 de lei pentru a sărbători Centenarul, Zilele Comunei și Kirchweih-ul. Având în vedere că Vasile Goldiș a făcut un an de școală germană la Horia, deci a avut o legătură cu actuala comună Vladimirescu, am propus să ridicăm un bust în centrul comunei, în fața Casei de Cultură. Goldiș este însă contrat de preotul greco-catolic din comună”, ne-a declarat Ioan Crișan. Primarul povestește în continuare că preotul vrea în schimb o statuie a preotului din Mândruloc Iancu Ștefănuț, care a participat și el la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. „În acele vremuri, în localitatea Vladimirescu locuiau etnici germani în proporție de 95%, iar germanii au stat în expectativă, pentru a vedea ce se întâmplă. Astfel, din Vladimirescu nu a participat nimeni la Marea Adunare Na­țională de la Alba Iulia. Preotul ortodox Iancu Ștefănuț, din Mândruloc, a făcut însă parte din delegația condusă de Vasile Goldiș. Cu toate că era paritate între transilvănenii ortodocși și greco-catolici care au negociat desprinderea Transilvaniei de Austro-Ungaria, Goldiș e contrat de preotul greco-catolic din comună pentru că este ortodox. Având în vedere că Vasile Goldiș a rostit cuvântarea solemnă încheiată cu proiectul de Rezoluție prin care se decreta Unirea cred că este cum nu se poate mai potrivit să aibă o statuie în comună”, a continuat Crișan.
Acesta a ținut să menționeze că pe lângă fondurile   alocate pentru statuie, consilierii locali au mai alocat o sumă și pentru ridicarea a opt troițe cu specific românesc, două în fiecare localitate, care vor fi amplasate ținându-se cont de propunerile fiecărui preot în parte.
Preotul greco-catolic își nuanțează poziția
Pe de altă parte, preotul greco-catolic, Ioan Ardelean Oltean, care este și consilier local PSD, susține că nici nu se pune problema să se opună ridicării unei statui a lui Goldiș, însă a venit  și cu o altă propunere, în cazul în care propunerea inițială pică la vot în Consiliul Local. „Nu m-am opus, ci am făcut și o altă propunere, pentru a avea o alternativă de rezervă, dacă lumea nu este de acord cu prima propunere. Eu la asta m-am referit. Nu am nimic cu Goldiș, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei cu care a colaborat, mulți dintre delegați au fost greco-catolici. De altfel, eu voi fi doar unul dintre cei 17 consilieri locali care vor vota. Nu va depinde votul de mine. Faptul că sărbătorim Centenarul, faptul că cinstim memoria celor care au făcut Unirea este un eveniment frumos și minunat. Poate într-o zi va mai trebui să fie o Unire…”, susține părintele Ioan Ardelean Oltean.

Recomandările redacției