Direcţia de Sănătate Publică Arad a rămas din nou fără un vaccin capital pentru sănătatea bebeluşilor. Aradul nu este însă singurul judeţ în această situaţie dramatică. Mai multe direcţii de sănătate publică nu mai au stocuri de vaccin hexavalent pentru a furniza medicilor de familie dozele necesare vaccinării bebeluşilor de 2, 4 şi 12 luni. Este vorba despre vaccinul hexavalent, din programul naţional de imunizări obligatorii, administrat bebeluşilor pentru prevenirea a şase boli: hepatită B, poliomielită, difterie, tetanos, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratorii.

Pediatri arădeni atrag atenţia că sunt afecţiuni care pot evolua cu complicaţii grave, care pot provoca inclusiv decesul. Este pentru a treia oară în ultima jumătate de an când sunt probleme cu aprovizionarea vaccinului hexavalent pentru nou născuţi. Vaccinul hexavalent lipseşte din stocurile cabinetelor medicale din Arad, din luna noiembrie. Nu este prima dată când apar sincope în vaccinarea copiilor cu vârsta sub un an. Anul trecut, au mai existat două momente (în august şi în noiembrie) când copiii nu au putut fi imunizaţi din cauza proastei aprovizionări. „Direcţia de Sănătate Publică Arad a primit din partea Ministerului Sănătăţii 1.530 de doze de vaccin. Acesta a fost repartizat imediat, însă nu avea cum să ajungă la toată lumea. Există copii care au depăşit cu mult termenul limită la care trebuiau vaccinaţi. În acest moment depozitul este din nou gol şi ar mai fi nevoie de câteva sute de doze“, ne-au declarat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Comparativ cu vaccinul gripal care este produs de mai multe companii, la ora actuală, pe piaţa pharma sunt doar doi producători ai vaccinului hexavalent. Cu unul dintre aceştia, Ministerul Săntăţii a încheiat un contract. Dar tocmai acest producător are, în prezent, nişte probleme de producţie, creând probleme nu numai ţării noastre, dar şi altor ţări din Uniunea Europeană, unde are contracte. Se pare că Bulgaria se află în situaţia de a renunţa la vaccinările obligatorii gratuite.

Poliomielită în Ucraina şi Siria

Părinţii trebuie să aştepte aprovizionarea cu vaccin pentru că şi în farmacii se găseşte foarte rar, iar preţul este destul de mare, aproximativ 200 lei.

Medicii de familie subliniază că lipsa vaccinului hexavalent nu este o problemă care să îi panicheze pe părinţi. „O să ne fie puţin greu să recuperăm copiii care au rămas nevaccinaţi, dar nu avem ce face. Există riscul să reapară bolile respective doar dacă se repetă lipsa vaccinurilor pentru o perioadă lungă de timp. Pentru poliomielită este mai grav pentru că au fost cazuri în Ucraina şi în Siria, iar acum datorită faptului că oamenii călătoresc mult, în destinaţii diferite, chiar şi exotice există riscul îmbolnăvirii. Dar, în situaţia de faţă fiind vorba despre sugari, supravegheaţi acasă, situaţia nu este atât de periculoasă”, explică medicii de familie.

Recomandările redacției