Ritm de lucru infernal la Pașapoarte: într-o singură săptămână au fost soluționate aproape o mie de cereri

0
816

Perioada vacanței de vară, când românii plecați în străinătate se întorc acasă, sau când cei din țară pleacă în concedii, a venit cu o avalanșă de cereri la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. Potrivit informațiilor fur­- nizate, ieri, de prefectul Florentina Horgea, într-o singură săptămână, numărul total de cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare și simple electronice soluționate este de 955 cereri. „Din numărul total de cereri, 577 au reprezentat cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, din care 566 au fost depuse de cetățeni romani cu domiciliul în România și 11 de cetățeni romani cu domiciliul in străinatate. 378 au fost cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare, din care 368 au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul în România, respectiv zece de cetățeni cu domiciliul in străinătate, toate pașapoartele simple temporare fiind emise și eliberate în aceeași  zi sau cel târziu a doua zi. În perioada de referință, au fost eliberate un numar de 955 de pașapoarte simple electronice și simple temporare”, susține Florentina Horgea. În continuare, aceasta a ținut să precizeze că,  în vederea informării  cetățenilor, pe pagina de internet a Instituției Prefectului-Județului Arad, secțiunea pașapoarte, au fost publicate măsuri organizatorice pentru sezonul estival. „Precizăm că  accesul  la ghișeele de primiri cereri se face în baza bonurilor de ordine,  care se eliberează  la ghişeul de informații și eliberări, între orele 8.30-10,30 pentru ziua în curs, în limita a 50 bonuri pe ghișeu. Bonurile de ordine se eliberează numai pe baza chitanței reprezentând contravaloarea pașaportului. În cazul cererilor pentru eliberarea pașaportului simplu temporar cu valabilitate de un an, pentru minorii cu vârsta sub 14 ani, în cazul cărora părinții prezintă fotografia minorului, nu se elibereaza bon de ordine, nefiind necesară prezența minorului la depunerea cererii, potrivit prevederilor Legii nr 248/2005 respectiv ale HG nr 94/2006”, a mai spus prefectul.
Cu 22,5% mai multe cereri decât anul trecut
Având în vedere că Aradul este județ de frontieră, numărul celor care cer să li se elibereze un pașaport este mult mai mare decât în alte părți. Mai mult, trebuie spus că numărul cererilor a crescut semnificativ, comparativ cu anul trecut.
„Măsurile organizatorice speciale pentru sezonul estival sunt necesare ținând cont de creșterea semnificativă a numărului de cereri, cu 22.5% pentru perioada 1.01.2017-30.06.2017, față de aceeași perioadă a anului 2016. De asemenea, fiind județ de frontieră, deservim și cetațenii cu domiciliul în alte județe sau cu domiciliul în străinătate care vin în Arad doar pentru a solicita eliberarea unui pașaport, sau care sunt refuzați la ieşirea din tară având docu­- mente de călătorie expirate sau care nu pot fi folosite pentru trecerea frontierei”, a punctat comisar şef Otilia Marchiş, şefa Serviciului Paşapoarte.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.