directia silvicaDeşi jaful din pădurile arădene gestionate de Direcţia Silvică, condusă de Teodor Ţigan, a atins cote alarmante în ultima vreme, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva a ţinut să-i răsplătească pe silvicutorii de aici. Altfel nu ne-am putea explica faptul că aceştia urmează să primească încălţăminte de lux. Potrivit unui anunţ de achiziţii, postat pe site-urile de specialitate, RNP şi-a anunţat intenţia să cumpere 345 perechi de încălţăminte de teren, adică 81 de perechi pentru personalul de birou şi 264 pentru personalul de teren. Până aici nimic neobişnuit. Preţul oferit este însă unul exagerat. Valoarea întregului contract este de 240.270 lei, fără TVA, ceea ce înseamnă de fapt 297.934 lei. Făcând un calcul simplu înseamnă că RNP se oferă să plătească în medie 863 de lei pentru fiecare pereche de încălţăminte cumpărată.

De menţionat că de licitaţie se vor ocupa angajaţii Direcţiei Silvice Arad, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 22 octombrie, ora 9, acestea urmând a fi deschise, în aceeaşi zi, la ora 10, la sediul direcţiei. Deşi am încercat să obţinem şi un punct de vedere din partea DSA, purtătorul de cuvânt Gelu Zdrenghea nu a răspuns la telefon.

Furturi incredibile

Trebuie spus că, în ultimul timp, pe raza pădurilor aflate în gestiunea Direcţiei Silvice Arad, au fost descoperite furturi incredibile. Ceea ce s-a întâmplat la Ocolul Silvic Valea Mare, unde sute şi sute de arbori au fost tăiaţi la nivelul solului, pentru ca prejudiciul să fie mai greu de descoperit, este de-a dreptul incredibil. Tot incredibil este că jaful a fost dat în vileag, nu de un angajat al respectivei direcţii, ci de un localnic, care a intrat astfel în vizorul hoţilor. La fel de greu de crezut este faptul că persoanele care ar fi trebuit să fie primele interesate să constate întregul prejudiciu, ar fi făcut, într-o primă fază, potrivit spuselor martorilor, controale doar de ochii lumii, menite mai mult să muşamalizeze lucrurile decât să scoată adevărul la lumină.

Dar ceea ce s-a întâmplat la Ocolul Valea Mare nu reprezintă decât o parte din furturile care au loc în judeţ. Aproape zilnic, poliţiştii opresc transporturi ilegale de material lemnos, confiscările fiind de nivelul miilor de metri cubi, la nivelul întregului judeţ. Ceea ce nu se poate cuantifica încă este nivelul întregului prejudiciu cauzat de hoţii de lemne, în condiţiile în care pe lângă transporturile trase pe dreapta de poliţişti sunt şi multe alte camioane care ajung la destinaţie fără nicio problemă.

Recomandările redacției