Liceul Național de Informatică s-a prezentat la concursul First Tech Challange cu două echipe, Delta Force și Muschetarii.

Am avut ocazia să stăm de vorbă cu cei din urmă, echipă coordonată de profesoarele Romana Sălăjan, Liana Rus și Mirela Stoia.

Elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a au fost uniți de pasiunea lor comună pentru robotică.

Proiectul Muschetarii a început în urmă cu trei ani, după ce au avut loc unele schimbări la nivelul echipei, numărul participanților a ajuns la 15 iar la concursul din București, aceștia au fost ajutați de către voluntari, fiind în total 24 de persoane.

Nouă ne cam place robotica după cum ați observat și misiunea din sezonul acesta a fost puțin mai antrenantă, dar am reușit să o ducem la realizare”, a afirmat leaderul grupului, Deian Trif.

Robotul creat de elevii liceului are ca și scop principal strângerea anumitor obiecte și depozitarea acestora într-un recipient.

Realizarea robotului a constat în multe ore de muncă, construcția sa fiind finalizată după o lună de străduială și chiar dacă ar fi fost îndreptățiți să lipsească de la ore, elevii au ales să depună efortul de a lucra în afara orelor de curs.

O sumă destul de importantă a fost investită în piesele ce alcătuiesc robotul, suma ajungând la peste 2.000 de dolari.

O parte importantă a realizării lor o constituie și profesoarele care s-au pus la dispoziția elevilor în timpul lor liber. Acestea le-au indus din pasiunea lor și copiilor, ajutându-i oricând a fost posibil și făcând un mare efort pentru a împlini visul micilor ingineri. Acestea se mândresc cu elevii lor și îi susțin în continuare în proiectul lor.

Piticoții, urmașii Muschetarilor

Proiectul Muschetarii trebuie să continuie chiar dacă actualii membri vor termina liceul în curând, prin urmare aceștia s-au gândit să dea mai departe experiența acumulată și celor mai mici, moștenitorii lor.

Leaderul de echipă se ocupă personal de instruirea Piticoțiilor împreună cu alți coechipieri, micii iubitori de robotică participând în săptămâniile viitoare la un concurs la București.

Muschetarii acum au la dispoziție trei săptămâni pentru a-și perfecționa robotul, următoarea etapă a concursului la care participă fiind cea națională, iar dacă se califică, vor merge mai departe în Statele Unite ale Americii, la Detroit.

Este o adevărată bucurie să vezi tineri ca cei care alcătuiesc echipa lor, sunt uniți și se susțin unii pe alții. Atunci când apare o problemă, o rezolvă împreună și nimeni din echipă nu se simte pe lângă. Fiecare din coechipieri are o parte importantă în proiect, începând de la programatori și responsabili de marketing, până la voluntari.

  • Salajan Romana spune:

    Multumim pentru articol, dar ne-ar fi bucurat daca ati fi specificat evolutia echipei ” Muschetarii roboticii”: anul trecut, la prima participare, premiul II- la categoria „Motivate Award Sparking others to embrace the culture of FIRST!”, iar anul acesta la Competitia regională de la Timisoara Premiul I la categoria Think Award, calificarea in semifinale si calificarea la faza nationala a competitiei BRD FIRST Tech Challenge pe locul 6(diplomele oricum le-ati vazut și fotografiat).

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției