Un robot care ar putea face 300 de anchete epidemiologice pe zi nu este folosit aproape deloc de aproape un an, conform Observator.ro.  Direcția de Sănătate Publică Arad a primit un soft bazat pe inteligență artificală care poate face munca a 20 de medici. Nu îl poate întrebuinţa cum trebuie pentru că instituţia s-a blocat în avize, aprobări şi semnături.

„Bună ziua. Sunt robotul Florina de la DSP Arad. Sunt programat să efectuez ancheta epidemiologică”, așa ar trebui să răspundă robotul în cazul în care cetățenii orașului apelează la DSP. După confirmarea identității apelantului, Florina adresează pacientului o serie de întrebări: împrejurările în care persoana pozitivă s-ar fi putut infecta, data apariției primelor simptome, felul simptomelor sau lista contacţilor direcţi. Softul îi poate apoi apela pe toţi pentru a cere informaţii sau pentru a le comunica ce au de făcut. Operaţiunile ar putea uşura enorm munca medicilor, dar până acum instituţia nu a primit toate avizele necesare. Așa ar trebui să se petreacă lucrurile la DSP Arad. Din păcate ,,Florina” nu răspunde solicitărilor de aproape un an.

,,Am fost la fiecare ministru, la fiecare consilier. La început, toată lumea apreciază că există un robot care funcţionează, dar apoi lucrurile se blochează la un moment dat din N cauze. Nimeni nu a demarat nimic ca să creeze o legislaţie ca să putem funcţiona”, spune pentru Observator.ro, Horea Timiș, director DSP Arad.

Robotul ”Florina” ar putea veni în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice. Din lipsa legislaţiei, nu poate fi folosit.

,,Când am ajuns la robotul Florina nu s-a putut instala pentru că trebuie audituri informatice, de securitate, pe care trebuie să le facă cineva. Şi practic s-a blocat. El nu a putut fi mutat pe infrastructura STS. Am încercat cu adrese, dar au venit adresele de la juridic că nu poate fi operaţionalizat”, declară Timiș, pentru sursa citată.

Alte probleme au fost legate de legislaţia privind protecţia datelor, pentru că softul face interogari și stochează informaţii. În lipsa unei decizii clare, conducerea s-a descurcat cum a putut.

,,Am făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, am luat finanţare 30.000 de euro şi am cumpărat un server şi urmează ca noi, pe forţe proprii, local, să facem toate demersurile de instalare ca să ne apropiem de oarecare legalitate”, spune directorul DSP.

Așadar, de aproape un an de la achiziţie, anchetele se desfăşoară ca şi până acum. Medicii de la biroul de anchete al DSP Arad au de rezolvat sute de  cazuri pe zi . Asta înseamnă că fiecare om de aici va da în jur de 50 de telefoane, iar o conversaţie durează în medie 15 minute. Datele colectate sunt apoi introduse, manual firesc, în corona forms. Daca ar fi folosit la capacitate maximă, robotul Florina le-ar înjumătăţit munca.

În tot acest timp robotul șomează iar softul care  ar putea  lucra în fiecare zi din săptămână şi fără pauze e tăcut din cauza birocrației.

sursa Observator.ro

Recomandările redacției