România ocupă pentru prima dată poziţia de lider european la producţia de floarea-soarelui, iar recolta actuală este şi cea mai mare din istorie.

Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În perioada decembrie 2008 – septembrie 2013 preţul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF.

„Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună datorită condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător. Cred că ferma noastră se va avea în acest an o medie de

2,8 tone/hectar“, explică francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Călăraşi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro.

Vremea bună a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate având în vedere că şi alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât cele din vestul continentului.

 

Citeşte mai multe despre producţia de floarea-soarelui a României pe www.zf.ro

 

Recomandările redacției