România a înregistrat în martie, pentru a treia lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE (4,4%), conform datelor publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie până la 1,9% de la 2,0% în luna februarie, în timp ce în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,7% de la 1,8% în luna februarie. Banca Centrală Europeană (BCE) vrea să menţină creşterea preţurilor imediat sub nivelul de două procente.

Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România (4,4%), Estonia (3,8%) şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (minus 0,2%), Letonia (0,3%) şi Suedia (0,5%).

Comparativ cu luna februarie 2013, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre UE, inclusiv în România, a rămas stabilă în cinci state şi a crescut într-o singură ţară membră UE.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 5,25% în luna martie 2013, de la 5,65% în luna februarie 2013. Rata inflaţiei se situează astfel exact la nivelul dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR).

 

Recomandările redacției