România a importat, pentru prima dată, floarea soarelui

0
243

După un an agricol dificil, România – unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, a importat, pentru prima dată, floarea soarelui din Argentina. Nava Ephiphania, încărcată cu 35.000 de tone de semințe de floarea soarelui a fost programată să plece către România din portul argentinian Necochea în 14 martie. 

Conform datelor din registrul de export al Argentinei, încă 60.000 de tone de floarea soarelui din Argentina au mai fost deja alocate livrării către România, ceea ce va ridica volumul total al exporturilor de floarea soarelui argentiniană în acest an de comercializare până la 95.000 de tone.  

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea soarelui, până la 2,24 milioane de tone, arată datele USDA, reducând exporturile României cu 37% în acest an de comercializare. Seceta de anul trecut a afectat puternic şi recolta de floarea soarelui a celorlalţi mari producători europeni, Franţa şi Ucraina. 

Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia de floarea soarelui, cât şi suprafaţa cultivată. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.