România a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității din 2020

0
218

România este una dintre cele mai periculoase țări din Europa când vine vorba despre accidente rutiere, iar anul pandemiei nu a îmbunătățit situația. 

Astfel, în 2020, 70% dintre accidente s-au petrecut pe timpul zilei și doar 7% pe întuneric. Aceste informații provin de la Institutul Național de Statistică și fac parte dintr-o analiză la nivel european a celor de la Eurostat. 

Cele mai multe accidente au loc vinerea în România, iar intervalul orar ”negru” este între 17-19 seara. În 25% dintre accidentele din țară e implicat doar un singur vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod).  

De asemenea, luna cea mai periculoasă în care au avut loc cele mai multe accidente este luna august. 

Bucureștiul, Iașiul și Prahova sunt județele cu cele mai multe accidente din 2020. 

Deci, anul trecut s-au înregistrat 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând 29.571 de persoane accidentate, dintre care 5,6% de persoane accidentate mortal. Faţă de anul 2019, numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel al accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 11,7%.  

Deși s-au înregistrat scăderi semnificative ale accidentelor în comparație cu anii precendenți, totul datorită faptului că 2020 a fost anul în care am trecut prin lockdown și restricții severe de circulație. 

Amatorii de băuturi alcoolice care s-au urcat la volan s-au aflat în spatele a 40% dintre accidente. De partea pietonilor accidentați, 60% au fost în stare de ebrietate, conform playtech.ro. 

Un număr de accidente mai mare s-a înregistrat în lunile august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%).  

La nivel european, restricțiile aferente pandemiei au dus la o reducere cu 4.000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale. Această valoare arată că 2020 a avut cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Cu toate astea, România continuă să fie cea mai periculoasă țară din UE, chiar și în pandemie. 

Deși evoluția fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalității pe țări, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.