România a intrat în carantină parțială! Ce restricții majore au intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie

0
359

HG privind prelungirea stării de alertă în România intră în vigoare de luni, 9 noiembrie. Printre alte măsuri adoptate de Guvernul Orban se numără și cea referitoare la închiderea magazinelor la orele 21.00. Totodată, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23.00 – 5.00, cu unele excepţii, iar purtarea măștii de protecție devine obligatorie.
Măsurile luate sunt pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, se mai arată în Hotărârea de Guvern.
Prima măsură instituită de autorități – purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie în toate spaţiile deschise pentru persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Totodată, se interzice desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private.
În toate localităţile din România se inter­zice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 5.00. Excepții fac următoarele situații motivate: deplasarea în interes profesional, inclusiv între gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa elibe­rată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Se închid toate magazinele la orele 21.00
Începând de luni, 9 noiembrie, se suspendă activitatea teraselor care sunt închise cu un acoperiş, plafon sau tavan şi delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clă­dirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei,
energiei şi al mediului de afaceri şi al preşe­dintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Vete­rinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
De asemenea, se instituie obligaţia pentru operatorii economice care desfăşoară acti­vităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00. Prin excepţie, în intervalul orar 21.00 – 5.00 operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. De asemenea, prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
O altă măsură care a intrat în vigoare de luni, 9 noiembrie, este suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor. Prin excepţie, se permite acti­vitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respec­- tarea normelor de protecţie sanitară.
Ce angajați intră în regim de
telemuncă
Pentru angajatorii din sistemul privat şi public cu un număr mai mare de 50 de salariaţi este instituită obligaţia organizării programului de lucru în regim telemuncă sau muncă la domiciliu. În situaţia în care nu se poate acest lucru şi în vederea evitării aglomerării transportului public, instituţiile şi operatorii economici publici şi privaţi organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră.
În plus, Guvernul Orban a mai decis, în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi al analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional, că se dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a anteşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.