România a obținut găzduirea EURO U21 din 2023, alături de Georgia

0
186

Succesul dosarului de candidatură FRF înseamnă participarea României U21 la turneul final de peste trei ani, a treia calificare consecutivă la EURO reprezentând o premieră istorică la acest nivel pentru fotbalul românesc. Iar România devine singura țară europeană gazdă la două EURO U21.
UEFA a anunțat prin decizia Comitetului Executiv în data de 3 decembrie 2020, faptul că EURO U21 din 2023 va fi găzduit de România și Georgia. Turneul final, la care vor participa 16 echipe, între care reprezentativele țărilor-gazdă, va fi organizat în țara noastră în două orașe, Cluj-Napoca și București, fiecare oraș urmând a fi gazda unei grupe. Stadioanele din România, în ordinea capacității, vor fi:
Arena Națională (București) – 54.028 locuri
Stadionul Steaua (București) – 31.254 locuri
Cluj Arena (Cluj-Napoca) – 30.201 locuri
Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca) – 23.500 locuri
În Georgia, partidele se vor desfășura pe stadioanele
Dinamo Arena (Tbilisi) – 54.202 locuri
Stadionul “Mikheil Meskhi” (Tbilisi) – 25.154 locuri
Stadionul Batumi (Batumi) – 20.383 locuri
Stadionul Fazisi (Poti) – 8.200 locuri
Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiției se va desfășura în Georgia.
„Găzduirea Campionatului European din 2023 înseamnă un mare succes pentru România și implicit oportunitatea de a ne dezvolta și mai mult baza de selecție pentru fotbalul românesc, dar și posibilitatea de a contribui decisiv la creșterea numărului de jucători implicați în fotbal, precum și a investițiilor din partea cluburilor în propriile echipe de copii și juniori.
România a primit onoarea și responsabilitatea de a găzdui EURO 2020, de a organiza tragerea la sorți pentru acest Campionat European, apoi întreg turneul EURO pentru U19 de anul viitor. În același timp, Georgia a ratat finala Europa League de anul viitor și șansa EURO 2020. Dacă privim lucru­rile din această perspectivă, este clar că și alte țări merită să capete această experiență și vizibilitate europeană. Totodată, UEFA a apreciat în repetate rânduri capacitatea de organizare a echipei FRF, avem o echipă de profesioniști care lucrează excelent cu colegii din UEFA Events, ceea ce m-a determinat permanent să fiu încrezător în șansele țării noastre“, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.
România devine astfel singura țară europeană gazdă la două turnee finale U21, după cel găzduit în 1998. Campionatul European în formatul cu țară sau țări-gazdă a debutat în 1994 și ediția 2023 va fi cea cu numărul 16 de acest fel. Până acum au fost gazde, o singură dată, cronologic: Franța, Spania, România, Slovacia, Elveția, Germania, Portugalia, Olanda, Suedia, Danemarca, Israel, Cehia, Polonia, Italia, Ungaria și Slovenia (2021).
Trei EURO consecutive, obiectiv: Jocurile Olimpice 2024!
Reprezentativa U21 s-a calificat la EURO 2019 din Italia și San Marino, unde a reu­șit cea mai bună performanță de până acum, disputarea semifinalelor și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.
Campania următoare s-a încheiat luna trecută cu a doua calificare consecutivă, de data aceasta la EURO 2021 din Ungaria și Slovenia. O altă premieră, singura pre­zență la un turneu final U21 anterioară rezultatelor succesive fiind ediția 1998, când România a găzduit după calificarea prin preliminarii.
Prin găzduirea EURO 2033, România U21 va fi astfel prezentă la al treilea turneu final consecutiv. Iar obiectivul este calificarea în ediția următoare a Jocurilor Olimpice, Paris 2024, parcursul în Campionatul European U21 din 2023 fiind singurul care oferă această posibilitate.
„Această calificare obținută prin organizarea turneului final face să avem trei generații consecutive de jucători care participă la un turneu final de U21. E o chestiune doar de timp ca acești jucători tineri să crească și să se impună la cluburi mari și apoi la prima reprezentativă”, a afirmat președintele Federației Române de Fotbal, potrivit site-ului Federației Române de Fotbal. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.