Comisia Europeană a decis în această săptămână că statele membre UE pot să renunțe, pentru anul de campanie 2018, la anumite reguli impuse fermie­rilor pentru încasarea subvențiilor agricole, anu­n­ță un comu­- nicat transmis de Comisia Europeană pentru AGROINFO.
Comisia Europeană a fost de acord cu solicitarea autorităților daneze, estoniene, finlandeze, letone, lituaniene, poloneze, portugheze și suedeze pentru o derogare temporară de la nor­mele privind diversificarea culturilor și ariilor ecologice – două dintre așa-numitele cerințe de ecologizare pe care statele membre le impun fermierilor care solicită plățile directe.
Până acum, cele două reguli au fost eliminate, pentru anul de cerere 2018, în cele opt state membre UE care au făcut solicitarea. O secetă severă a afectat semnificativ activitățile agricole, în special în ceea ce privește re­sursele de hrană pentru animalele din aceste țări. Comisia Europeană anunță că și celelalte state membre UE, inclusiv România, pot să aplice derogarea de la regulamentul european pentru diversificarea culturilor sau zonele de interes ecologic (ZIE) sau pentru ambele. Diversificarea culturilor și zona de interes ecologic sunt două reguli pe care fermierii sunt obligați să le respecte dacă vor să încaseze plata pe înverzire. Pentru anul de campanie 2018, din pricina con­- dițiilor meteo, a secetei severe în special, Comisia Europeană a decis că sta­tele membre UE pot să nu aplice una dintre cele două reguli sau chiar pe amândouă. Dispensa se va acorda agricultorilor stabiliți în zone oficial recunoscute de statele membre ca fiind afectate de secetă. Acești agricultori trebuie, de asemenea, să se afle în zonele unde sunt efective de animale, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Din cauza precipitațiilor foarte scăzute, combinate cu temperaturi normale mai scăzute pentru Portugalia și a temperaturilor neobișnuite în Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Finlan­da și Suedia, randamen­tele pășunilor anuale și multi­anuale au fost puternic afectate fie prin întâr­zierea ciclului sau prin provocarea dezvoltării premature. Aceste con­diții climatice au influențat, de asemenea, va­loarea nutritivă a culturilor. În paralel, sursele alternative de hrană pentru animale au fost de asemenea afectate, fie prin întârzierea însămânțării culturilor de primăvară, fie prin maturarea precoce.
Aceste evoluții au generat preocupări privind hrana pentru animale, din pricina costurilor ridicate legate de lipsa producției. Prin ridicarea acestor cerințe impuse fermierilor care solicită plăți directe, zonele care erau lăsate verzi pot deveni o sursă pentru hrana animalelor, se mai arată în comunicatul Comisiei.
(Agroinfo)

Recomandările redacției