România este o ţară cu mare potenţial, eminamente agricolă, şi cu o greutate specifică a agriculturii în PIB, foarte asemănătoare celei din comunitatea autonomă spaniolă Extremadura – chiar dacă încă nu s-au modernizat infrastructurile de irigaţii. O colaborare între autorităţile spaniole din cadrul departamentului local pentru agricultură din comunitatea autonomă spaniolă Extremadura şi cele române a fost anunţată de consilierul local José Antonio Echávarri, la finalul discuţiilor avute cu ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, transmit Europa Press şi EFE.

Consilierul Echávarri a declarat presei locale că s-a aşteptat ca această vizită să nu fie una pur şi simplu instituţională, astfel că a propus o colaborare între specialişti români şi spanioli, din Extremadura. Aici, a spus el, a avut loc în ultimii ani o modernizare şi o transformare a sistemelor de irigaţii, iar în aceste momente trebuie profitat de negocierile din cadrul PAC.

La rândul său, ministrul român al agriculturii a subliniat faptul că obiectivul principal al vizitei a fost cunoaşterea experienţei spaniole şi a specialiştilor în Extremadura în privinţa irigaţiilor. Ministrul Constantin s-a referit şi la bunele relaţii pe care le are cu ministrul spaniol al agriculturii, Arias Cańete, şi a explicat că, la reuniunea avută la Madrid, au discutat despre efectele reformei PAC. Şi Constantin a vorbit despre potenţialul avut de România în privinţa irigaţiilor, precizând, potrivit surselor citate, că din cele disponibile, se folosesc numai 50%. De aceea, a mai spus el, trebuie văzut cum se poate reconstrui această infrastructură.

Pe de altă parte, cei doi au discutat şi despre aprobarea, în Spania, a legii lanţului alimentar şi integrarea cooperativelor – alte norme care pot servi drept experienţă pentru România.

Ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, efectuează în perioada 17-19 iulie o vizită oficială în Spania, pentru discuţii cu omologul său spaniol, Miguel Arias Canete, ministru al agriculturii, alimentaţiei şi mediului înconjurător. Partea română a arătat că este îndeosebi interesată în a cunoaşte experienţa părţii spaniole în privinţa modernizării şi gestionării sistemelor de irigaţii, acesta constituind un domeniu prioritar de interes pentru Guvernul României.

 

 

(AS – autor: Ruxandra Constantinescu; editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției