Mirel Rădoi a trimis în teren o formulă nouă de joc, cu Nedelcearu în locul accidentatului Burcă, Bancu și Mitriță pe banda stângă în locul cuplului din meciul cu Germania, Toșca-Mihăilă și cu Keșeru în avanposturi în locul lui Pușcaș, suspendat. Cea mai importantă modificare însă a fost cea a sistemului, 4-3-3 în loc de 3-4-3. Astfel, Rus a ieșit din schemă și în locul lui a apărut Cicâldău în linie cu Răzvan Marin și Stanciu.

În această formulă naționala noastră a început agresiv meciul, cu un contrapressing eficient și cu o presiune constantă pe careul advers.

Prima mare ocazie apare în minutul 11 când Stanciu execută o lovitură liberă de pe partea stângă, mingea îl găsește liber pe Chiricheș la marginea careului de 6 metri însă căpitanul României încearcă o preluare și scapă mingea în afara terenului.

După 15 minute în care a fost dominată autoritar, Armenia începe să se așeze mai bine în apărare, să închidă culoarele iar jocul de posesie al tricolorilor devine din ce în ce mai lent și mai lipsit de idei. Vedem destul de multe pase greșite și execuții tehnice aproximative. Defensiva Armeniei va ceda însă în minutul 26. Răzvan Marin execută un corner de pe partea dreaptă și Mitriță, cel mai mic jucător de pe teren, scapă din marcaj și înscrie cu capul din marginea careului mic.

Din acel moment România va oferi publicului un joc mult mai bun, exuberant pe alocuri, cu multe pase dintr-o atingere, care au dus mingea mult mai des în zone periculoase pentru adversari. În minutul 32 Mitriță putea face dubla dar scăpat pe contraatac singur cu portarul Armeniei, Yurchenko, nu reușește să îl învingă pe acesta. Din cornerul rezultat balonul ajunge la Cicâldău care trage foarte periculos de la marginea careului mare însă mingea trece milimetric pe lângă poartă, deviată de același Yurchenko. Peste câteva minute Cicâldău va fi imitat de Răzvan Marin care trage de la peste 20 de metri dar portarul armean respinge din nou în corner. Repriza se încheie cu 1-0 și cu naționala noastră în control total.

Repriza secundă e începută mult mai bine de echipa oaspete. Armenii urcă liniile, aduc mai mulți oameni în atac, pasează mult mai bine în timp ce jucătorii noștri nu mai reușesc pressingul eficient din prima repriză. Oaspeții se apropie tot mai periculos de poarta noastră. La fel ca la Hamburg, Rădoi îl înlocuiește pe autorul golului, de data aceasta Mitriță, cu Moruțan. Iese și Keșeru în locul lui intrând Ivan. Tot armenii sunt însă cei periculoși. Mkhytarian luftează din 8 metri singur cu Niță provocându-i selecționerului spaniol al Armeniei, Joachin Caparros o explozie nervoasă. Imediat după acea fază Rădoi schimbă și fundașul dreapta, în locul lui Rațiu intrând Manea.

Yurchenko este din nou erou pentru echipa sa în minutul 69. Ianis Hagi execută excelent o lovitură liberă de la 18 metri, lateral stânga, însă portarul armenilor scoate mingea din vinclu. Odată cu forțele proaspete intrate în teren, pressingul României este din nou mai hotărât și executat mai sus iar armenii nu mai ajung atât de ușor în preajma careului nostru.

Cu 10 minute înainte de final Rădoi îi scoate de pe teren pe Ianis Hagi și Stanciu și îi introduce pe Mihăilă și Nedelcu. Chiricheș pierde o minge în propriul careu dar armenii nu reușesc să profite. Mihăilă ia singurul cartonaș galben pentru echipa României și va vedea meciul cu Islanda din tribună, fiind suspendat.

România reușește să gestioneze cu pragmatism și calm ultimele minute obținând o victorie la limită dar suficientă pentru a o urca pe locul 2 al clasamentului, asta și pentru că la Skopje Germania a învins Macedonia de Nord cu 4-0. Din acest moment, pentru a prinde barajul pentru Campionatul Mondial, România mai trebuie să își câștige meciurile din luna noiembrie cu Islanda (acasă) și Liechtenstein (în deplasare).

În fața a peste 13.000 de spectatori veniți pe noul stadion „Steaua“ România, antrenată de Mirel Rădoi a obținut o victorie foarte importantă prin: Niță – Rațiu (66. Manea), Chiricheș, Nedelcearu, Bancu  – Cicâldău, R. Marin, Stanciu – I. Hagi, Keșeru (62. Ivan), Mitriță (62. Moruțan). Meciul a fost arbitrat de Daniele Orsatto din Italia.

(foto: frf.ro)

Recomandările redacției