Tricolorii au început și aseară crispat meciul, nereușind să lege un joc combinativ în fața unei echipe care își lăsase pe bancă sau chiar în afara lotului, principalele guri de tun. Sclipirile au venit individual, în special de la Dennis Man și Nicolae Stanciu, doi jucători aflați în acest moment cu mult peste nivelul colegilor de la echipa națională, deși primul joacă în a doua ligă italiană iar celălalt în campionatul Chinei. De altfel jucătorul arădean, după o mare ocazie ratată și alte câteva incursiuni periculoase în banda dreaptă, a reușit să și deschidă scorul în minutul 38, când a intrat în centru și din mijlocul careului a tras puternic prin barajul făcut de defensiva bosniacă. S-a intrat cu avantaj minim la vestiare dar moralul era afectat de informațiile venit din Muntenegru: Finlanda conducea cu 1-0 și avea om în plus pe teren.

Repriza a doua a fost din nou începută slab de echipa lui Edi Iordănescu, aceasta retrăgându-se în propria jumătate și mulțumindu-se să absoarbă presiunea oaspeților, una nici ea prea amenințătoare. Însă, odată cu vestea că Finlanda a făcut 2-0 și practic totul este pierdut, parcă orice urmă de crispare și inhibiții a dispărut din jocul tricolorilor. Pușcaș a majorat scorul în minutul 73, împingând mingea în plasă din fața porții goale după o centrare de mare calitate a lui Bancu. Bosniacii, au înscris și ei, în minutul 77, prin vedeta Dzeko, intrat între timp pe teren, însă două minute mai târziu, Rațiu îl ridiculizează pe fotbalistul Interului la mijlocul terenului, dă drumul la minge după care continuă incursiunea, ajunge la finalizare și este răsplătit cu golul de 3-1. Va fi apoi chiar 4-1 în minutul 86 când, după o nouă execuție foarte bună a lui Bancu, mingea ajunge la Pușcaș iar acesta are o finalizare care a adus aminte de vremurile în care dădea impresia că reprezintă soluția pe termen lung pentru atacul echipei naționale.

Din păcate victoria cu Bosnia nu ajută cu nimic echipa României, care a rămas pe ultimul loc în Grupa 3 a Seriei B și a retrogradat în Seria C a acestei competiții, acolo unde, la viitoarea ediție, ar avea parte de adversari ca Luxemburg, Insulele Faroe, Kosovo sau Azerbaidjan dar unde se află și câteva echipe care, la fel ca noi, au pretenții mai mari decât acest nivel, cum ar fi Suedia, Slovacia sau Bulgaria. Până atunci însă, România așteaptă vineri tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului European din 2024, care va avea loc în Germania. Naționala noastră se află în urna a treia valorică și va trebuie să depășească cel puțin o echipă mai bine cotată pentru a prinde barajul pentru Euro, sau pe ambele dacă vrea calificarea directă; un obiectiv care în contextul jocului și al ultimelor rezultate, pare total nerealist.

Să mai spunem că în ciuda eșecului total din Liga Națiunilor, conducerea FRF a decis să continue cu antrenorul Edi Iordănescu la cârma primei reprezentative.

(foto: frf.ro)

Recomandările redacției