femei_alcool_vinRomânia va organiza, în perioada 2-7 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a 36-a ediţie a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, prin Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La Congres şi Adunarea Generală O.I.V. vor participa delegaţi din 44 de ţări, care vor dezbate tema ‘Via şi Vinul: între tradiţie şi modernitate’, şi subiecte legate de evoluţiile din viticultură şi oenologia actuală, cu accent pe păstrarea tradiţiilor din diferite regiuni ale Globului.

Congresul se va desfăşura pe secţiuni – viticultură, oenologie, cadrul economic şi juridic, siguranţă şi sănătate.

România este membru al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului din 1927.

Congresul va alege şi directorul general al organizaţiei, candidaţii anunţaţi fiind din Germania şi Franţa.

Directorul general în funcţie din anul 2004 este italianul Federico Castellucci.

România se poziţionează pe locul 10 la nivel mondial şi pe locul 5 la nivel european din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie.

În ultimii 5 ani, sectorul vitivinicol românesc a accesat integral fondurile europene prin Programul Suport pentru Sectorul Vitivinicol (42,1 milioane euro/an), cel mai vizibil efect constând în replantarea a 19.766 hectare cultivate cu viţă-de-vie. Programul va continua şi în perioada 2014 -2018.

 

Recomandările redacției