„De multe ori sunt trist când se vorbește despre Ministerul de Interne… știți cum li se spunea înainte de Revoluție polițiștilor, sunt „milițieni”. Este fals! (…) Ajungând la polițiști, pe zona de siguranță publică, să știți că infracționalitatea în pandemie nu a intrat în adormire – dimpotrivă, s-a modernizat, și-au modernizat modul de acțiune. Uitați-vă la ce se întâmplă cu această categorie de infracțiune, ‘vaccinarea la chiuvetă’. Suntem pe locul 1 în Europa la această infracțiune. Avem peste 1.300 de persoane cercetate, peste 500 de dosare penale pe aceste vaccinări fictive”, a declarat Lucian Bode, duminică seara, la B1 TV.

Primul caz oficial de vaccinare la chiuvetă în care a fost implicat un medic de familie se înregistra în România la începutul lunii septembrie, dar deja erau semnale că există acest fenomen încă din vară.

De atunci, autoritățile au făcut numeroase descinderi și au descoperit că este posibil să fi fost eliberate mii, dacă nu chiar zeci de mii de certificate false de vaccinare.

Într-un caz investigat luna trecută, autoritățile au descoperit că 3.500 de certificate false au fost eliberate numai la un centru de vaccinare, la vama Petea. Anchetatorii au găsit o adevărată avere în casele suspecților, la percheziții: peste 140 de mii de euro, bani făcuți după ce ar fi falsificat mii de adeverințe de vaccinare. Tariful era între 250 și 300 de euro.

Vaccinarea „la chiuvetă” nu face altceva decât să decredibilizeze România și corpul medical la nivel european și mondial, declara șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă.

Citiți și: Cum află medicii că un pacient este fals vaccinat

„Atât timp cât România este țara în care lumea se spală în lighean și se vaccinează la chiuvetă, virusul este la el acasă”, avertiza la Digi24 și medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

Cu o rată de vaccinare în jur de 40 la sută, România rămâne una dintre țările europene cel mai puțin vaccinate, ceea ce a făcut ca în toamnă, în valul patru al pandemiei, să înregistreze una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume din cauza COVID.

Pe de altă parte, fenomenul certificatelor false nu este străin nici de alte țări europene. În Franța au fost descoperite până acum 110.000 de permise sanitare falsificate. Au fost reținute sute de persoane, după declanșarea a 400 de anchete. Și germanii se confruntă cu o problemă similară, iar autoritățile italiene anunțau luna trecută că au depistat un tânăr care s-a îmbogăţit din vânzarea de certificate de vaccinare false, o afacere la care s-a asociat cu hackeri ruşi, cu ajutorul cărora a câştigat în câteva luni zeci de mii de euro.

Sursa: digi24.ro

Recomandările redacției