Autorităţile române trebuie să trimită Comisiei Europene, în termen de 12 săptămâni de la data primelor pagube cauzate de inundații, cererea de activare a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru a primi ajutoare.
Comisarul european Corina Creţu a spus la RRA că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă, în contextul în care România este afectată de
inundaţii, că Direcţia Generală REGIO poate oferi consultanţă de specialitate pentru o accelerare a procedurii, după analizele şi evaluările pe care Guvernul României le va face.
„După aceea, Comisia eva­lu­ează cererea şi, dacă o consi­deră acceptabilă, propune Parlamentului European şi Consiliului o sumă care va fi aprobată înainte de a fi acordată. Ca şi co-legislator, Parlamentul European şi Consiliul trebuie să aprobe aceste sume, dar, în general, le aprobă”, a precizat comisarul Corina Creţu.
„După efectuarea plăţii, statul afectat răspunde de implementare, inclusiv de selectarea operaţiunilor, precum şi de auditarea şi monitorizarea acestora. Măsurile de urgenţă pot fi lansate retrospectiv. Deci noi acum vom putea acoperi cheltuielile care se fac în această săptămână, dar vreau să precizez că acest fond nu este un instrument de reacţie rapidă, ci vizează înlăturarea efectelor dezastrului natural, ajutarea statelor membre să-şi recupereze cheltuielile făcute în această perioadă”, a mai spus Creţu.
România a primit deja ajutor financiar până acum peste 119 mi­lioane de euro pentru şapte dezastre din aprilie 2005; ultima aplicaţie a fost în aprilie 2014. În 2005 a fost vorba de inundaţii, unde s-au primit în aprilie aproape 20 de milioane şi în iulie 53 de milioane, apoi inundaţiile din 2008, când România a primit de la Uniunea Europeană 12 mili­oane de euro; în inundaţiile din 2010 – 25 de milioane; în august 2012 – secetă şi incendii – 2,5 milioane de euro şi în 2014, de asemenea, în primăvară şi vară s-au aprobat două tranşe tot pentru inundaţii de 2,4 milioane de euro şi de 4,3 milioane de euro.

Recomandările redacției