telecomunicatiiServiciile de telecomunicații au creșteri importante în acest an, la nivel european, iar România se clasează pe locul 4 din acest punct de vedere, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, John Gole, director de programe în Telecomunicații al IDC UK.

‘Serviciile de telecomunicații au creșteri estimate pentru 2013. România este pe locul 4, dar restul țărilor au parte de o contracție în cheltuieli făcute în industria de telecomunicații. Rusia este singura valoare care iese în evidență, dar în restul regiunii observăm că există niște tendințe comune care reflectă tot ceea ce vedem în întreaga Europă. Industria trece prin niște perioade dificile, unul dintre motive fiind acela că avem reglementare. În sfera de reglementare există câteva lucruri care au avut loc. De exemplu, în Uniunea Europeană a avut loc o reducere a tarifelor de telefonie mobilă. Aceste reduceri de tarife au format industria și au creat provocări’, a spus Gole.

Conform unei analize al Uniunii Europene, publicată la începutul lunii august 2013, România are unele din cele mai mici prețuri din zonă la apelurile naționale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenți, fiind depășită doar de Lituania, cu 1,9 eurocenți.

La polul opus al clasamentului, Olanda este urmată de Luxemburg (14,6 eurocenți), Belgia (13,8 eurocenți), Malta și Spania (fiecare cu 13 eurocenți).

Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenți.

În septembrie, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet legislativ destinat să consolideze piața unică a telecomunicațiilor, prin intermediul căruia ar urma să fie eliminate taxele de roaming din iulie 2014.

Pachetul legal adoptat de CE propune, printre altele, desființarea tarifelor majorate pentru apelurile internaționale efectuate în interiorul Europei. Conform propunerii CE, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat într-o rețea fixă din interiorul UE un tarif mai mare decât pentru un apel național interurban. Tariful pentru apelurile efectuate într-o rețea mobilă din interiorul UE nu ar putea depăși 0,19 euro pe minut, plus TVA.

O altă prevedere este alocarea coordonată a spectrului de frecvențe radio, care ar urma să asigure că europenii beneficiază de un acces sporit la serviciile mobile 4G și de mai multe conexiuni Wi-Fi. Operatorii de telefonie mobilă vor fi în măsură astfel să elaboreze planuri de investiții mai eficiente și transfrontaliere, grație unei mai bune coordonări a momentului ales pentru alocarea spectrului de frecvențe radio, a duratei sale și a condițiilor în care aceasta are loc.

Potrivit unui document al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, supus dezbaterii publice la finele lunii august, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar putea scădea de la 0,67 eurocenți/minut la 0,15 eurocenți/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenți la 0,86 eurocenți/minut, de la 1 ianuarie 2014.

Publicația Business Review organizează, luni, conferința cu tema ‘Focus pe Telecom’, în care se discută despre trendurile pieței de profil și impactul noilor tehnologii asupra mediului de afaceri.AGERPRES/

Recomandările redacției