România trebuie să plătească, în octombrie, 4,7 milioane euro către Uniunea Europeană, suma provenind din dobânzi şi comisioane aferente împrumutului contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, UE şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. De la începutul anului, din suma totală datorată au fost achitate 878,3 milioane euro.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar în valoare de 19,95 miliarde de euro acordat României de creditorii internaţionali (UE, FMI şi Banca Mondială) în anul 2009. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autorităţile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a pachetului de sprijin acordat de cele trei instituţii internaţionale.

Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a 8-a tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

 

 

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției