Centrului Municipal de Cultură Arad va organiza, între 19 și 22 aprilie, cea de a IV-a ediție a Festivalului de Științe Umaniste. Vor conferenția universitarii Adrian Papahagi și Mircea Mihăieș, filosoful Horia-Roman Patapievici, sociologii Vasile Dâncu și Sebas­tian Lăzăroiu, jurnalistul și diplomatul Sever Voinescu, iar tema este una cât se poate de potrivită cu momentul, „România următorilor 100 de ani”. Asta, după ce în 2015 s-a vorbit „Despre libertate”; în 2016, „Despre adevăr”, iar anul trecut, „Despre rău”. „Ca și la celelalte ediții, conferin­țele și evenimentele publice programate pe perioada festivalului vor fi susținute de personalități de prestigiu, autori importanți, profesioniști recunoscuți ai breslei în care activează, intelectuali care au exercițiul evenimentului cu public”, susțin organizatorii.
Potrivit reprezentanților CMCA, tema de anul acesta a fost aleasă în contextul celebrării Centenarului Unirii. „Tema edi­ției 2018 propune un forum de dezbatere intelectuală care să deslușească, privind spre trecut și concentrați pe prezent, un posibil viitor al României. Care sunt premisele bune ale dezvoltării noastre ca stat și ca națiune, care sunt ideile greșite de care e nevoie să ne lepădăm, încotro trebuie să privim pentru a identifica pericolele și șansele noastre, iată câteva dintre întrebările la care conferențiarii invitați vor încerca să dea un răspuns”, mai susțin aceștia.
De mențioant că afișul festivalului preia schița în cerneală a „Coloanei fără sfârșit”, desenată de Constantin Brâncuși în vara lui 1937, pe o fotografie reprezentând viitorul amplasament din Târgu-Jiu și realizată, în ace­eași vară, de ing. Ștefan Georgescu-Gorjan, constructorul Coloanei. „Alegerea imaginii de afiș orien­tează cumva întregul eveniment. Anume, privind către o realitate trecută, una însă care ne-a fundamentat prezentul, să-i suprapunem schița, posibil vizionară, a unui viitor coerent cu trecutul și cu prezentul nostru, dar poate mai ambițios, mai redutabil”, susține Cătălin Lazurca, curatorul festivalului.
Conferințele, la care intrarea va fi liberă, vor avea loc la Cinematograful Arta.
(L.Ș.)

Recomandările redacției