Agenția Națională pentru Resurse Minerale a cerut Guvernului prelungirea acordurilor de consesiune pentru nouă perimetre, ca urmare a descoperirilor făcute de Romgaz Mediaș. Se pare că rezultatele prospecțiunilor au arătat că aceste rezerve sunt promițătoare și se așteaptă mai multe informații din partea reprezentanților companiei.

Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Şincai, Glăvineşti, Tămăşeşti şi Vlideni au fost concesionate de Guvern în 2004 pentru explorarea petrolieră și sunt valabile doar până la sfârșitul acestui an. Dacă cererea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale va fi aprobată, în următorii ani ar putea apărea noi puncte importante pe harta extractivă a României. Perimetrele din județele Mureș și Bistrița-Năsăud sunt bogate în depozite de petrol, iar cele din Bacău și Gorj sunt promițătoare pentru extracția de gaze convenționale.

În condițiile în care companiile vor continua să facă descoperiri de petrol și gaze convenționale, România ar scăpa cu siguranță de necesitatea importurilor și de temerea unei dependențe energetice. Conform estimărilor făcute de Departamentul pentru Energie, România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 150 miliarde metri cubi şi cu rezerve geologice de 615 miliarde metri cubie.

Dacă rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în aproximativ 14 ani, România are nevoie de vești bune din piața de cercetare și explorare a zăcămintelor.  În ceea ce privește rezervele de petrol, România dispune de 60 milioane de tone aflate în extracție, care s-ar putea epuiza în aproximativ 23 ani. Cu toate acestea, conform calculelor rezervelor geologice, acestea ar putea atinge chiar și 2 miliarde de tone.

 

Recomandările redacției