Românii din mediul urban au consumat 8 kilograme de pâine/persoană în medie pe lună, în primul trimestru al acestui an, în timp ce în mediul rural s-au consumat 9,1 kilograme de persoană, potrivit unei anchete realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Pe regiuni, cel mai mare consum mediu de pâine şi produse de franzelărie s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (10,7 kg/persoană), iar cel mai scăzut, în regiunea Nord-Est (6,5 kg/persoană).

La 31 iulie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că datele oficiale arătau că românii consumă din ce în ce mai puţină pâine. Astfel, dacă în anii 1999-2000, consumul oficial era de 1,8 milioane de tone, în 2010 acesta ajungea la numai 558.000 de tone.

Guvernul a decis în această săptămână să reducă la 9% TVA la pâine, de la 1 septembrie.

Consumul mediu lunar de carne şi preparate din carne pe o persoană a fost, în trimestrul întâi din 2013, de 4,1 kg lunar. În mediul urban consumul de carne şi preparate din carne a fost de 4,2 kg/persoană, faţă de 3,9 kg/persoană în rural. Pe regiuni, cel mai mare consum s-a înregistrat în regiunea Vest (5,1 kg/persoană), iar cel mai scăzut în Sud-Est si Sud-Muntenia (3,8 kg/persoană).

De asemenea, consumul de lapte a fost de 5,8 litri/persoană în medie pe lună. Între gospodăriile din rural (6,3 litri/persoană) şi cele din urban (5,5 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj de 0,8 litri/persoană. Regiunea Nord-Vest a înregistrat cel mai mare consum de lapte (7,9 litri/persoană), în timp ce consumul cel mai scăzut a fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (4,3 litri/persoană).

Consumul de legume a fost de 6,4 kg/persoană, în medie pe lună. Pe regiuni, cel mai ridicat consum s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoană).

În aceeaşi perioadă, consumul de fructe a fost de nivel relativ scăzut, de 3,5 kg/persoană. Un consum de fructe peste medie s-a înregistrat în mediul urban şi în regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Vest şi Centru.

 

(AS – autor: Florentina Cioacă, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției