viena

(c) Codruţa Decebal

Românii din Viena s-au alăturat duminică, 6 aprilie, Ziua Naţională a Luptei împotriva Fracturării Hidraulice, semenilor care protestau în zeci de localităţi din România, inclusiv în Arad, faţă de exploatarea gazelor de şist. Începând cu ora 15, cincizeci  de participanţi au pichetat timp de o oră sediul OSCE-Viena, arborând drapelul tricolor şi pancarte cu sloganurile „Opriți fracturarea hidraulică!”, „Stop Chevron!”, „Stop OMV”, „Opriți otrăvirea apelor României!”, „Apa curată este un drept al omului, nu afacerea voastră!”, „Viena este ȋmpotriva fracturării hidraulice ȋn România”, „Fără fracturare hidraulică ȋn România!”, „Fracturarea hidraulică ucide tot!” , după care au mărşăluit pe arterele turistice de maximă importanţă din jurul Catedralei Sfântul Ştefan.  Totodată, aceştia au împărţit pliante informative în limbile engleză, germană şi română şi au discutat cu persoanele interesate pe tema gazelor de şist. „Grupul nostru anti-fracking din Viena împarte duminică de duminică sute de flyere în faţa bisericilor în care se oficiază Liturghia pentru români. Discuţiile faţă în faţă, urmate de înmânare de flyere, sunt foarte eficiente.”, a declarat Georgeta Filipciuc, plecată în Austria din Sânmartin, judeţul Arad, probabil cea mai aprigă opozantă, în stradă şi pe reţelele sociale, a Panfora Oil & Gas, filială a grupului MOL.

Acţiunea protestatarilor, care a luat sfârşit în jurul orei 19, a reuşit să atragă atenţia opiniei internaţionale cu privire la anumite lacune în demersul oficialităţilor, şi anume: inexistenţa unei legi pentru exploatarea combustibililor neconvenţionali, neinformarea populaţiei de către autorităţile competente cu privire la riscurile exploatării gazelor de şist şi indiferenţa în faţa încălcării proprietăţii private, drept garantat prin Constituţie, de către firmele străine şi româneşti.

Asemenea manifestanţilor din ţară, protestatarii români din Viena cer: interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor, inclusiv a gazelor de șist; anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare; respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional în ceea ce privește exploatarea hidrocarburilor și a resurselor minerale; ridicarea stării speciale de siguranță din comuna Pungești, județul Vaslui.

Protestatarii urmează să ȋnainteze petiții și materiale informative OSCE- Viena, celor două departamente de mediu din cadrul ONU-Viena, ambasadelor Statelor Unite ale Americii și României, precum și autorităților din țară.

Merită adăugat că aceşti protestatari activează sub denumirea „Vienna against Fracking”, mişcarea coagulându-se în luna ianuarie a anului curent.
Printre acțiunile acestui grup de ințiativă civică se numără pichetarea de peste 3 luni a sediilor ambasadelor Statelor Unite ale Americii și României din Viena, informarea diasporei cu privire la pericolele exploatării gazelor de șist, strângerea de semnături pentru susținerea românilor din țară și pentru crearea unei legi ȋmpotriva fracturării hidraulice. Toate acţiunile sunt autofinanțate, iar membrii susţin că nu reprezintă niciun partid politic din România, aceştia dorind să rămână apolitici și pe viitor.

Foto:  Codruţa Decebal

Recomandările redacției