serbia

Mii de români care iubesc sporturile de iarnă aleg să meargă la schi în Serbia, unde preţurile sunt extrem de mici, în comparaţie cu cele de la noi. În plus, condiţiile sunt net superioare, iar instalaţiile de schi şi pârtiile sunt infinit mai bune. Cea mai vizitată staţiune montană este Kopaonik, situată la 300 de kilometri de vama Moraviţa.

Staţiunea Kopaonik este luată cu asalt de români în fiecare week-end, dar şi în timpul săptînânii. Practic, de multe ori, majoritatea turiştilor de pe pârtiile din zonă sunt vorbitori de limba română.

Românii merg la schi în Serbia pentru calitatea pârtiilor şi pentru multitudinea instalaţiilor existente, care au fost construite la standarde foarte bune de mai bine de 10 ani.

„Suntem aici un grup de 35 de români, din Timişoara şi Arad. Venim aici pentru condiţiile excelente de schi, preţurile rezonabile. În plus avem parte de seriozitate, pârtiile sunt bune, practicabile, chiar dacă nu este suficientă zăpadă, ei au un sistem foarte bun de zăpadă artificială. Din momentul deschiderii staţiunii până în martie, se schiază”.

Majoritatea românilor care aleg pârtiile din Kopaonik sunt din vestul ţării, însă acolo merg şi cei din Prahova, Bucureşti sau chiar Cluj. Dovada stă faptul că drumul spre staţiunile sârbeşti este intens circulat, zilnic, de sute de maşini cu numere de România.

„Până acum am încercat specialităţile lor, sunt foarte bune, acum servim un vin cald, şi ne bucurăm şi de soare”.

„Schiem foarte mult aici, sunt multe pârtii şi toate sunt conectate între ele, putem să trecem şi prin pădure, printre brazi, pe zăpada foarte moale”.

Pe pârtii mai toţi schiorii vorbesc româneşte, iar majoritatea clienţilor de la terasele montane sunt români.

„Mă întorc de la o cursă de pe cele mai tari pârtii din Serbia şi m-am oprit la cabană să admir priveliştea”.

După schi, la cabane, hoteluri şi pensiuni, gazdele îşi aşteaptă oaspeţii cu delicatese locale şi cu muzică tradiţională. Aceştia fac totul pentru a-i impresiona pe români, si chiar reuşesc.

„În seara aceasta, mâncăm purceluşi la proţap, cartofi copţi cu varza acră şi boia. Totul a fost extrem de ieftin, 10 euro, tot ce se vede”.

Pentru un grup de 35 de persoane, proprietarul pensiunii a încasat, pentru 7 zile, 100 de euro, cu tot cu schi pass, mic dejun şi cină. În plus, pentru încă 10 euro de persoană, gazda le-a pregătit oaspeţilor din România, pe care îi are ca şi clienti de mai bine de 5 ani, purceluşi la proţap şi lăutari autentici.

Cristian Cotuna

 

Recomandările redacției