romani

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, românii nu s-au mai înghesuit la frontieră, înainte de Paşte. Totuşi, cei care au ales să parcurgă mii de kilometri pentru a fi alături de rude şi-au umplut portbagajul, să nu vină cu mâna goală.

Migraţia inversă, spre casă, cu care ne-au obişnuit românii care lucrează în străinătate, nu a mai avut aceeaşi intensitate, ca şi până acum. Dealtfel şi poliţiştii de frontieră, care au luat măsuri sporite de decongestionare a traficului la frontieră, au fost luaţi prin surprindere de numărul mic de vehicule care au tranzitat frontiera de vest a ţării, în această perioadă.

„Am adus cadouri făcute de italieni, ce se foloseşte la ei, de Paştele lor. Am adus tot felul pentru familie, părinţi, soţie, copii. De sărbători trebuia să vin în ţară, de Crăciun nu am venit, aşa că acum trebuia să vin”.

„Mai am ceva verişori, atât mai am, părinţii sunt decedaţi. Sufletul e aici, întotdeauna. Am adus bomboane, cafea, alimente, tot ce se aduce. Mi-e dor să mănânc sarmale, mititei”.

Printre cei care au ales totuşi să se întoarcă acasă, în România, de Paşte, au fost şi conaţionalii care s-au întors acasă doar pentru a-şi vedea familia, fără să pună preţ pe cadouri.

La Nădlac, poliţiştii de frontieră s-au pregătit pentru un aflux mare de persoane, însă, timpii de aşteptare nu au depăşit două minute, iar cozile au fost nesemnificative, semn că anul acesta românii din străinătate au ales să rămână în ţara de adopţie, de Paşte.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției