Scandal de proporții între cei mai influenți și controversați masoni din România, Radu Bălănescu și Stelian Nistor! Suspendat din „orice activitate masonică” de către Marea Lojă Națională din România, Maestrul Mason Stelian Nistor aduce acuzații grave la adresa Marelui Maestru Radu Bălănescu, pe care îl suspectează că ar fi fost convins de o „putere străină de la Est” să împiedice România la preluarea președinției Conferinței Mondiale a Ritului Scoțian din 23 mai.

Să fi fost o putere străină de la Est atât de deranjată încât acțiunile sale împotriva României să continue prin convingerea lui Radu Bălănescu să împiedice România de la preluarea președinției Conferinței Mondiale a Ritului Scoțian?!”, se întreabă retoric Stelian Nistor într-o scrisoare adresată unui Frate.

La finalul lunii trecute, publicația „Newsweek” relata pentru prima oară despre conflictul celor doi: „EXCLUSIV Scandal în masonerie. Maestrul Bălănescu vrea să îl „ardă între coloane” pe Stelian Nistor” (23 aprilie) , respectiv „EXCLUSIV Stelian Nistor, șeful Ritului Scoțian Antic și Acceptat, suspendat din masonerie” (27 aprilie). 

Marea Lojă Națională din România, păstorită de Radu Bălănescu, nu mai recunoaște Ritul Scoțian Antic și Acceptat.

Oficial, scandalul dintre cei doi masoni a fost generat de faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat nu a solicitat reînnoirea unui acord prin care să funcționeze sub jurisdicția Marii Loji Naționale din România (MLNR), acord expirat din 2018. Ceea ce înseamnă că, în ultimii doi ani, organizația secretă păstorită de Stelian Nistor ar fi funcționat în ilegalitate.

Neoficial, Radu Bălănescu îl contestă pe Stelian Nistor pentru că a acceptat în Ritul Scoțian mai mulți masoni excluși din MLNR. La rândul lor, masonii excluși contestă „dictatura” instaurată de Radu Bălănescu în organizația ascunsă pe care o conduce cu mână de fier.

Masonul Stelian Nistor, șeful Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, a fost suspendat din „orice activitate masonică” de către Marea Lojă Națională din România, condusă Radu Bălănescu, unul dintre cei mai contestați masoni aflați la șefia organizației secrete române. Decizia este obligatorie până pronunțarea unei hotărâri definitive a Justiției Masonice a Marii Loji Naționale din România”, scria newsweek.ro.

 

Recomandările redacției