La 100 km distanţă de orașul Malaga, din Andaluzia, se află un oraș mic, numit Ronda. Se crează impresia că este ca o fantomă ce plutește în aer. Orașul se întinde pe o suprafaţă de aproape 500 km². Aici locuiesc aproape 35.000 de oameni.
Triburile celtice au fondat prima așe­zare aici cu 600 de ani înaintea lui Hristos. Pe atunci, așezarea purta numele Arunda. Câteva secole mai târziu, o altă așezare a apărut aproape de Arunda – Acinilo fenician.
Curând grecii au venit pe acest pământ, care, după ce l-au cucerit, l-au numit cum au dorit ei – Runda. În timpul unuia dintre războaiele romanilor și cartaginezilor, această zonă se află sub puterea latinilor.
Tot atunci, cele două așezări se îmbină într-una și își capătă numele actual – Ronda. Pe vremea lui Iulius Cezar, Ronda devine oraș.
În Evul Mediu, Ronda era dominată de germani, bizantini, vizigoți și arabi. Pe timpul perioadei Reconquista, în 1485 orașul devine spaniol.
În timpul războiului civil din 1936-1939, republicanii i-au executat pe susținătorii generalului Francisco Franco, aruncându-i de pe stâncă. Mai apoi, acest incident va servi drept bază pentru una dintre scenele romanului lui Ernest Hemingway, „Pentru cine bat clopotele”.
Ronda se află în munți, la o înălțime de 750 m deasupra nivelului mării. Râul Gua­deline împarte orașul în jumătate. Pe parcursul a mii de ani, apele sale au format un canion. Acum adâncimea lui este de 100 m.

Recomandările redacției