Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat, ieri, preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. S-a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată de Comitet.
Acest sit din Carpaţii Occidentali adăposteşte „un ansamblu excepţional” de galerii romane, datând din secolul al II-lea, „cel mai important şi mai vast cunoscut”, a subliniat Icomos, organismul consultativ al agen­ţiei ONU.
Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat pe Facebook: „În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului Roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”. De asemenea, istoricul a subliniat că „înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate”.
Includerea minelor de aur în Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea „îngropa” proiectul controversat de exploatare în zonă.
În acest sens, locuitorii sunt divizaţi: o parte apără această comoară, în timp ce alţii cred doar că extracţia ar salva zona. Să­mân­ţa discordiei a fost plantată în anii 1990, atunci când compania canadiană Gabriel Resources s-a instalat în comună cu scopul de a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de argint, distrugând patru munţi masivi, inclusiv cu majoritatea rămăşiţelor romane. Aceas­tă societate prevedea folosirea a 12.000 de tone de cianuri pe an, un risc suplimentar pentru mediul înconjurător.
Roşia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munţilor Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate şi perioada medievală, în Epoca Modernă şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional, bazat pe ini­ţiativa familiilor şi a micilor asociaţii de mineri, s-a încheiat odată cu naţionalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006.
Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistenţă, de aerisire şi de evacuare a apei – excavate începând din perioada romană şi continuate în perioada medievală şi modernă, peisajul roman de suprafaţă, peisajul industrial isto­ric şi târgul minier Roşia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul locali­tăţii însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast şi mai important sistem de exploa­tare minieră cunoscut din lumea romană.

Recomandările redacției