Sectorul privat din România trebuie să devină un motor al turismului, iar în faţa noastră stau provocări cum sunt energia, emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de apă, managementul deşeurilor, pierderea biodiversităţii, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Rovana Plumb, în Conferinţa Internaţională de Turism 2013, găzduită de Palatul Parlamentului din Bucureşti.

‘Acestea sunt provocări cărora trebuie să le facem faţă. Sunt alături de colega mea din Guvern, Maria Grapini, în acţiunile de finalizare a strategiei pentru turism şi în ce priveşte promovarea destinaţiilor ecoturistice din România. Ne propunem să desemnăm 10 destinaţii ecoturistice şi promovarea sistemului EMAS şi a etichetei ecologice. În România avem doar două hoteluri care au eticheta’, a spus Rovana Plumb.

Aceasta a reamintit că a fost depus prin POS Mediu planul de management privind proiectul de dezvoltare durabilă a biosferei Delta Dunării.

Rovana Plumb a subliniat că are în vedere reabilitarea şi extinderea portului Sulina a infrastructurii în zona Murighiol, Sfântu Gheorghe, modernizarea cantoanelor de la Samova, Caraoman, Gura Portiţei, precum şi realizarea unui nou traseu tematic în zona portului Sulina.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că strategia ministerului vizează şi reabilitarea şi extinderea suprafeţei plajelor de pe Litoralul Mării Negre.

‘Avem în vedere proiectul de reabilitare a zonei costiere a Litoralului Mării Negre. Va fi alocată suma de 500 milioane lei pentru acest proiect, până în 2020’, a subliniat Rovana Plumb.

Ministerul Economiei organizează, miercuri, la Bucureşti, Conferinţa Internaţională de Turism – Identificarea avantajelor competitive ale unei destinaţii turistice, oportunităţi şi provocări pentru dezvoltarea durabilă a turismului.conferinţei internaţionale de turism.

Conferinţa este organizată în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism, la iniţiativa ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, în contextul în care România deţine Preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului din anul 2012.

La conferinţă participă pe lângă reprezentanţii OMT şi cei ai organizaţiilor patronale din domeniul turismului, oficiali străini şi ambasadori din 47 de ţări.

Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public.

România deţine Preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), unde a avut loc cea de a 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT.

România are o tradiţie de aproape 40 de ani în OMT, ţara noastră fiind membru fondator al OMT în 1975.AGERPRES/(AS-autor: George Andrei, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției