Rovinieta se scumpeşte pentru câteva zeci de mii de transportatori

0
724
Masini circula in coloana pe Autostrada Soarelui, A2, de la Bucuresti spre Constanta, in zona Drajna, sambata, 15 august 2015. GABRIEL PETRESCU / MEDIAFAX FOTO

Proprietarii de vehicule între 3,5 şi 12 tone vor plăti mai mult pentru roviniete, arată un proiect normativ postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, iar Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – estimează că vor fi afectaţi peste 30.000 de utilizatori.

„Transportatorii vor trebui să plătească tarife de rovinietă pentru o zi de 12 euro, în creştere cu 33% de la 9 euro pentru vehiculele de şi peste 12 t (cu maximum 3 axe, inclusiv), cu 71,42% de la 7 euro pentru vehiculele între 7,5 – 12 t şi în urcare cu 200% de la 4 euro la 12 euro pentru vehiculele între 3,5 – 7,5t. Cele peste 100.000 de autovehicule de transport marfă de peste 12 t (categoria F), vor plăti 12 euro în loc de 11 euro la vinieta de o zi, iar pentru rovinieta de 30 zile această categorie de autovehicule va plăti cu 5 euro în plus, de la 55 la 60 de euro”, se mai arată în comunicat, informează Mediafax.

Proiectul publicat nu vizează nicio modificare pentru valorile rovinietelor pentru autoturisme (categoria A) şi nici pentru autovehiculele de transport persoane, indiferent de numărul de locuri – sub sau peste 23 locuri (categoriile G şi H).

CE consideră că măsura propusă în proiectul de Directivă contribuie la aplicarea în mod consecvent a principiilor „poluatorul plăteşte” şi „utilizatorul plăteşte” în vederea generării de venituri şi a asigurării de finanţare pentru investiţiile viitoare în transporturi.

În România, taxarea pentru utilizarea celor peste 17.000 km de drumuri naţionale (autostrăzi – 748 km, drumuri europene, drumuri cu trei benzi de circulaţie, drumuri cu patru benzi de circulaţie, drumuri cu şase benzi de circulaţie), acelaşi autovehicul de 40t, cu mai mult de 5 axe, plăteşte între 11 euro/zi şi 1.210 de euro/an, indiferent de numărul de km parcurşi sau de nivelul emisiilor poluante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.