cnadnr

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se confruntă cu un număr tot mai mare de sesizări ale unor deţinători de autovehicule care le-au înstrăinat, dar primesc procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru circularea pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi. Pentru a diminua şi chiar preveni acest fenomen, CNADNR reaminteşte celor care au înstrăinat autovehicule procedura prin care îl pot evita: „CNADNR recomandă utilizatorilor ca, după înstrăinarea vehiculului, să se adreseze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor în a cărui rază de competenţă a fost înmatriculat vehiculul, şi să depună o notificare cu privire la înstrăinarea vehiculului. Menţionăm că notificarea trebuie să fie însoţită obligatoriu de copii ale documentelor justificative (contract de vânzare-cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru vehiculul în cauză). Totodată, precizăm că, în situaţia în care a fost emis proces-verbal de constatare a contravenţiei, utilizatorul poate contesta procesul-verbal şi cere anularea contravenţiei la Judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul  persoana sau firma contestatară. Termenul de contestare a unui astfel de proces-verbal este de 15 zile de la data comunicării acestuia”, arată CNADNR într-un comunicat.

CNADNR reaminteşte posesorilor de autovehicule că fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie, conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă. În cazul vehiculelor înmatriculate în România, responsabilitatea achitării tarifului de utilizare a drumurilor naţionale şi a autostrăzilor (rovinietă valabilă), revine exclusiv persoanelor fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.

În cazul în care contravenţia este constatată prin mijloacele tehnice amplasate pe reţeaua de drumuri naţionale din România (sistem de camere video fixe sau mobile), procesul-verbal de constatare a contravenţiei se poate încheia şi în absenţa contravenientului, după identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, sau a conducătorului auto – în cazul utilizatorilor străini.

Recomandările redacției