bujiAm senzația că în jurul fiecărui calculator, legat la rețelele curente, există o sferă imensă, nemărginită, în care circula fel de fel de informații. Prietenii mei și prin reciprocitate eu, facem un schimb de informații, ne trimitem și primim știri din cele mai diverse domenii. Bunăoară informația despre care o să vă vorbesc, mi-a venit din Israel, un coleg de facultate, Marco S. poreclit -Piciu – cu care am un schimb de informații permanent, și căruia îi mulțumesc pe această cale, m-a surprins cu știrea următoare, dar să-i dau cuvântul:
-„ În România, la ora actuală, există trei tablouri semnate de celebrul pictor flamand Paul Peter Rubens (1577-1640). În timp ce primele două se găsesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu, al treilea se află într-o biserică catolică dintr-un oraș transilvănean. Este vorba de tabloul „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, aflat în Catedrala Armeană din Gherla. Tabloul are o istorie tumultoasă. Napoleon, după jefuirea Romei, și-a însușit pânza, pe care a pierdut-o însă în mâinile piraților englezi, care i-au dat-o regelui lor. Acesta i-a făcut-o cadou împăratului austriac. Împăratul austriac Francisc I a cerut ajutor bănesc armenilor din Ardeal. Drept recompensă, el a fost de acord să le dea orice pictură din galeriile imperiale. Armenii au ales pânza lui Rubens. Aceasta a fost expusă în Catedrala Armeană din Gherla, de unde a fost transportată, în 1944, în Ungaria. În 1952 pictura a intrat în posesia statului român, fiind adăpostită la Cluj. La cerea oficială a orașului Gherla, la 22 decembrie 1999, pictura s-a reîntors în Catedrala Armeană din Gherla. Tabloul valorează în prezent 16 milioane de dolari.”
Iată informații ce nu cred să le știe mulți români. „Aventurile tabloului” fac istoria tabloului palpitantă. După alte surse, un tablou de Rubens există și în Muzeul din Craiova.

Recomandările redacției