Ruga satului Bata, o sărbătoare cu totul aparte și cu invitați de marcă

0
599

Organizată mereu de Primăria Comunei Bata în cea mai apropiată duminică de data de 29 iunie, când se prăznuiesc Sfinții Apostoli Petru și Pavel – care este și Hramul Bi­sericii Ortodoxe din Bata  – „Ruga satului Bata“ a fost în acest an una cu totul și cu totul deosebită.
Două aspecte se cuvin menționate la sărbătoarea din 2 iulie de la Bata: slujba religioasă ce a fost ținută de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Ara­- dului – motiv de mare bucurie pentru credincioși și mai apoi onorarea unui fiu al satului – profesor universitar doctor Eftimie Miuțescu, cu titlul de Cetățean de Onoare.
Dar să-i dăm cuvântul primului edil al comunei Bata, Ion Micurescu, fără de a cărui preocupare și eforturi susținute toate acestea nu ar fost posibile.
„Noi, bătanii, am sărbătorit pe 2 iulie mai multe evenimente. Mai întâi Hramul Bisericii – Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – la care au participat mulţi fii ai satului veniţi din toate colţurile ţării, unii chiar de peste Ocean. Evenimentul a început cu un Te Deum la biserica din Bata, având privilegiul de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Timotei, Arhie­pis­copul Aradului care a săvârşit slujba vecerniei în biserica parohială.
Sărbătoarea s-a desfăşurat apoi în spaţiul special amenajat în incinta Căminului Cultural Bata  unde au fost amplasate corturi.
A urmat un alt eveniment aparte: acordarea titlului de Cetăţean de Onoare unui fiu al satului: profesor universitar doctor Eftimie Miuţescu. Hotă­rârea de acordare a titlului s-a luat în şedinţa Consililului Local cu unanimitate de voturi“ ne mai spunea primarul din Bata.
Trebuie subliniat că aprecieri asupra activităţii sărbătoritului au făcut: Înaltpresfinția Sa Timotei, Arhiepiscopul Aradului, primarul comunei Ion Micurescu prezentând un… laudatio.
La deosebita sărbătoare au fost prezente şi o serie de alte perso­nalităţi arădene precum: primarul municipiului Arad – Gheorghe Falcă, Vasile Todi – preşedintele Uniunii
Jurnaliștilor din Banatul Istoric, preşedintele Camerei de Comerţ – Gheorghe Seculici, doctor Corina Crişan – reprezentând Consiliul Judeţean Arad. Alături de primarul Ion Micurescu a fost și inginerul Ferencz Szigeti, directorul general al SC DIABAS Bata SRL, ca Naș al Rugii satului Bata – firma pe care o reprezintă sponsorizând manifestarea.
Ar mai fi de spus că sărbătoarea a avut mai departe un program deosebit, artiștii invitați find interpreții de muzică populară Lioara Boșcu și Carmen Popovici Dumbravă. Ruga a avut în program și un final feeric, cu… focuri de artificii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.