vaccinDirecţia de Sănătate Publică a Ju­deţului Arad, printr-un program intitulat Săptămâna Europeană a Vaccinării 2013, are drept ţintă eliminarea rujeolei şi rubeolei (boli infecţioase – prima foarte contagioasă afectând cu precădere copiii până la 9 ani, iar a doua cu evoluţie uşoară şi medie la adolescenţi şi adulţi dar cu pericol de malformaţii la gravide).
Scopul campaniei din 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei. „Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), celebrată în toate ţările Regiunii Euro-OMS începând cu anul 2006, reprezintă o iniţiativă coordonată de către OMS-Europa. Organizaţiile partenere, precum Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) sau UNICEF, sprijină SEV la nivel regional şi naţional. Săptămâna Europeană a Vaccinării are scopul de a ajuta statele membre în elaborarea planurilor privind extinderea imunizărilor la nivel naţional prin informare, comunicare şi susţinerea programelor de vaccinare. Scopul generic la nivelul judeţului nostrum este acela de stimula creşterea acoperirii vaccinale, vizând cu precădere populaţiile vulnerabile sau greu accesibile“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică.
În judeţul Arad, în perioada 2011-2012 s-au înregistrat: 314 cazuri rujeolă în 2011 (incidenţa: 69,1%000 faţă de incidenţa naţională de 22,3%000); 63 cazuri rujeolă în 2012 (incidenţa: 13,87%000); un singur caz de rubeolă în 2011 (incidenţa: 0,22%000 faţă de incidenţa naţională de 20,6%000) şi 642 cazuri rubeolă în 2012 (incidenţa: 141,38%000).
În privinţa procentului de neprezentare la vaccinare, care a constituit una din cauzele neatingerii ţintei de acoperire a vaccinării la 24 de luni, judeţul nostru ocupă o poziţie totuşi bună, cu un procent de doar 28,3% neprezentaţi. Cele mai multe neprezentări s-au înregistrat în judeţe precum Dâmboviţa 78,6%, Călăraşi 78,6%, Bihor 78,3%, Sălaj 77, 3%, etc.
În această situaţie este necesară conjugarea tuturor eforturilor şi implicarea tuturor actorilor angrenaţi pentru atingerea şi depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Cei mai infectaţi din Europa
Profesioniştii din sistemul de sănătate (începând cu medicii de familie), publicul larg (cu precădere părinţii copiilor sub nouă ani dar şi tinerii de 15 – 24 ani), sunt chemaţi să acorde Săptămânii Europene a Vaccinării (20 – 27 aprilie 2013) întreaga atenţie pe care o merită această problematică decisivă pentru sănătatea copiilor.
În ţara noastră, după o creştere de aproape 25 ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indică o situaţie staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie foarte critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă din Europa. „Specific, acoperirea vaccinală evaluată recent indică o acoperire cu ROR1 (vaccin rujeola-oreion-ru­beola, administrat la vârsta de 1 an conform schemei naţionale de imu­nizare) de numai 70% la copiii de 12 luni (faţă de ţinta OMS de 95%), în timp ce nivelul mediu de 95,1% este atins abia la copiii de 24 luni. În grupurile la care acoperirea vaccinală se menţine sub nivelul optim, se acumulează subiecţii susceptibili de a face boala, acest lucru putând duce la apariţia epidemiilor. Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficienţa stocurilor de vaccin ROR sau neprezentarea sau refuzul vaccinării la copiii de 12 luni, precum şi la cei de 24 luni“, atrage atenţia dr. Dana Negru, directorul adjunct al DSP Arad.

  • Feli spune:

    Cum, nu va sprijina si GSK (GlaxoSmithKline) in initiativa asta? Ce panicate sunt autoritatile ca le expira sarjele de vaccinuri prin depozite! Felicitari parintilor tot mai multi care se informeaza si nu-si mai pun copiii la dispozitie pe post de cobai!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției