Rusia a cumpărat în iulie peste 26 de tone de aur, ca protecţie faţă de sancţiunile impuse de SUA

0
1039
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat, miercuri, la Simpozionul cu tema "Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei la Moscova", monede si lingouri de aur asemanatoare cu cele expediate din tara in timpul razboiului

Banca centrală a Rusiei a achiziţionat 26,1 tone de aur în luna iulie 2018, cea mai mare cantitate comparativ cu oricare altă lună din acest an, pentru a face faţă sancţiunilor impuse de Statele Unite, transmite Mediafax.

Rusia nu a mai cumpărat atât de mult aur într-o singură lună din noiembrie 2017. Astfel, Rusia a ajuns să deţină 2.170 de tone de aur, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, agregate de Bloomberg. Cantitatea a fost evaluată la 77,4 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii iulie, potrivit site-ului băncii centrale a Rusiei.

În aprilie şi mai, Rusia şi-a redus de 4-5 ori orice deţinere în dolari, preferând să cumpere mai mult aur, ceea ce a dus la speculaţii că ruşii renunţă la activele americane pentru a se proteja de riscul tot mai mare de a i se impune sancţiuni mai dure. Aurul reprezintă „o garanţie de 100% în faţa riscurilor juridice şi politice”, a declarat, la acea dată, prim-viceguvernatorul băncii centrale a Rusiei, Dmitri Tulin.

„Este o mişcare foarte inteligentă din partea lui Putin. Rusia se află într-un război financiar. Renunţă la dolarii americani în favoarea aurului. Acest lucru protejează Rusia de sancţiunile în dolari americani”, a declarat Jim Rickards, editorul newsletter-ului Strategic Intelligence.

Presiunile asupra Rusiei sunt în creştere, în condiţiile în care SUA îşi intensifică sancţiunile, iar diplomatul britanic Jeremy Hunt a invitat Uniunea Europeană, marţi, să îi urmeze exemplul ca răspuns la otrăvirea unui fost spion rus pe teritoriul britanic anul trecut. „Aurul este cea mai lichidă investiţie dacă nu doreşti să fii expus la dolar”, a declarat John Meyer, partener al SP Angel din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.