Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a avut, marţi seară, o convorbire prin telefon cu secretarul de stat american John Kerry, în care a respins poziţia acestuia conform căreia guvernul sirian ar fi la originea folosirii de arme chimice în această ţară, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat citat de RIA Novosti.

Convorbirea telefonică a celor doi oficiali a avut loc la iniţiativa părţii americane.

„John Kerry a prezentat estimări bazate, aşa cum s-a spus, pe informaţii obţinute din surse de încredere, potrivit cărora guvernul sirian ar fi responsabil de incidente implicând presupusa folosire de arme chimice. Această abordare a fost respinsă de Serghei Lavrov, care, la rândul său, a prezentat argumentele părţii ruse”, se arată în comunicatul ministerial.

„Noi pledăm pentru schimburi concrete şi aprofundate de informaţii disponibile privind orice presupus caz de folosire de arme chimice în Siria”, a precizat Ministerul rus de Externe.

Într-o altă convorbire telefonică de marţi cu emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, ministrul Lavrov a avertizat că un atac asupra Siriei ar destabiliza această ţară şi întreaga regiune.

„Încercările privind o soluţie militară nu ar duce decât la o destabilizare şi mai mare a situaţiei din Siria şi din regiune”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, după cum a informat Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, mai multe instituţii media au relatat că forţele guvernamentale siriene au lansat un amplu atac chimic într-o suburbie a Damascului făcând, potrivit unor diverse estimări, între 350 şi 1.350 de morţi. Aceste relatări au provocat în Occident un nou val de apeluri la o intervenţie militară în conflictul sirian.

Luni, secretarul de stat american John Kerry a afirmat că SUA au puţine îndoieli privind folosirea de arme chimice de către Damasc. La ora actuală, experţi ai ONU analizează probe de la locul presupusului atac, într-o suburbie la sud-vest de Damasc.

 

(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției