Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden are de acum un vecin francez, căruia autorităţile i-au trecut în acte că este femeie şi nu bărbat, motiv pentru care nu a putut trece graniţa rusă, relatează marţi postul de televiziune rus NTV.

Snowden, căutat de SUA pentru spionaj, se află blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, după ce guvernul american i-a revocat paşaportul.

Asociaţia operatorilor de turism din Rusia, citată de ziarul Libération, confirmă că turistul francez, care a sosit la sfârşitul săptămânii trecute pentru o vacanţă în Federaţia Rusă, a fost oprit la graniţă pentru că în paşaport era trecut de sex feminin şi nu masculin.

Patrick Samborski, un rezident din Thonon-les-Bains (partea central-estică a Franţei), a declarat telefonic pentru AFP că a călătorit de mai multe ori fără probleme în Rusia, Ucraina şi Statele Unite cu acelaşi paşaport fără să realizeze eroarea. ‘Greşeala a fost făcută de două ori de Prefectura din Grenoble, care a emis paşaportul meu în urmă cu câţiva ani şi de Centrul pentru vize din Marseille’, a declarat turistul sosit la Moscova de la Geneva (Elveţia).

Potrivit NTV, grănicerii ruşi i-au spus turistului francez că situaţia sa este ilegală şi să încerce să dovedească dacă şi-a schimbat sexul, în cazul care un astfel de lucru s-a produs în realitate.

‘Nu-mi pot recupera nici măcar valiza pentru a-mi schimba hainele. Am ajuns aici în pantaloni scurţi şi în picioarele goale’, a spus el.

În prezent, reprezentanţii Ambasadei Franţei din Moscova încearcă să rezolve problema cu oficialii ruşi. Turistul francez se teme că va trebui să se întoarcă acasă şi să-şi facă un paşaport nou – atunci va trebui din nou să aştepte o invitaţie din Rusia pentru a putea obţine viză.

Infinit mai complicată este situaţia rezidentului american Edward Snowden, care a dezvăluit un program secret de supraveghere electronică a guvernului american, declanşând un imens scandal internaţional, iar de atunci viitorul său este incert. Serviciul de imigraţie rus tergiversează acordarea unei adeverinţe care i-ar permite să părăsească zona de tranzit, în timp ce SUA exercită presiuni asupra Rusiei pentru extrădarea sa, ameninţând în acelaşi timp cu represalii ţările care îi vor acorda azil politic.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției