Rușii încep primul proces de genocid de pe teritoriul URSS comis de naziști. Curtea de Apel din regiunea Novgorod va începe miercuri primul proces din Rusia care recunoaște genocidul popoarelor din Uniunea Sovietică de către naziști în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.”Sesiunea preliminară a instanței va avea loc pe 14 octombrie, la ora 15:30. Acesta va decide problemele organizatorice legate de stabilirea ordinii ședinței„, a declarat serviciul de presă, informează Ria Novosti. În satul Zhestyanaya Gorka, naziștii au efectuat execuții în masă a civililor. În primăvara anului trecut, în cadrul unui proiect, au fost găsite acolo peste 500 de rămășițe, dintre care multe aparțin copiilor asasinați. În total, conform procuraturii, pedepsitorii au ucis peste 2000 de oameni.Recunoașterea execuțiilor din Gorka ca genocid poate da impuls analizei juridice a crimelor naziste din URSS, a explicat Dmitri Astașkin, cercetător principal la Institutul de Istorie din Sankt Petersburg.

Potrivit acestuia subiectul din Tin Gorka a fost auzit pentru prima dată la procesul de la Veliky Novgorod din 1947, „apoi generalul Kurt Herzog a fost condamnat pentru organizarea execuțiilor (timp de 25 de ani în lagăre)”. „Cu toate acestea, mulți dintre făptași nu au fost niciodată aduși în fața justiției, deoarece au fugit în străinătate. Și în timpul perestroicii, multe dosare de căutare au fost anulate în arhivă, inclusiv cazul execuțiilor din Tin Gorka”, a spus istoricul. Astfel, potrivit acestuia, „victimele au rămas fără nume, iar călăii au rămas fără pedeapsă, deși crimele nazismului nu au prescripție”. Mai mult, în Germania însăși, sunt organizate sistematic procese cu criminali de aproape un secol.

Potrivit parchetului, în 1942, pentru masacrul civililor, naziștii au creat un comandament de peste 20 de persoane, condus de ofițeri – germani și austrieci. Printre alții, au participat și imigranți din Letonia. Parchetul consideră că organizatorul masacrelor este generalul german Kurt Herzog, care a fost condamnat în 1947 de un tribunal militar sovietic la 25 de ani în lagăre. În același timp, autorii acestor infracțiuni nu au fost niciodată aduși în fața justiției. În 1942-1943, în satul Gorka, au fost organizate în mod sistematic execuții în masă de civili și prizonieri. După cum s-a dovedit în timpul examinărilor a peste 500 de rămășițe osoase găsite în aceste locuri, printre cei uciși erau 188 de copii, dintre care cel mai mic avea doar cinci ani. Oamenii au fost uciși cu lovituri în cap, lovituri contondente, adesea multiple.

Recomandările redacției