S-a decis: fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy- condamnat la închisoare

0
255

În urma corupției și a traficului de influență, Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost condamnat la închisoare.

Coincidența face ca, înaintea lui, un alt fost președinte francez pe nume Jacques Chirac a făcut doi ani de închisoare cu suspendare, din anul 2011.

Potrivit stiripesurse.ro, fostul şef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare. Fostul președinte francez a fost condamnat luni pentru corupție, după ce a încercat să mituiască un judecător. Pedeapsa este de 3 ani de închisoare, dintre care va executa în detenție un an de închisoare. Sarkozy are 66 de ani și a fost președinte al Franței în perioada 2007 –2012.

Dosarul interceptărilor îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog. Fostul preşedinte consideră că acţiunile judiciare împotriva lui sunt motivate politic, punând inculparea sa pentru corupţie pe seama ‘instrumentalizării politice a unei părţi a justiţiei’, potrivit stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.