Veste bună pentru iubitorii de animale de companie. De luni, 21 martie, își vor putea plimba cățeii pe plajele turistice de pe Litoralul Mării Negre. Trebuie să respecte, totuși, niște reguli, în caz contrar riscă amenzi usturătoare, scrie Click.
Legea 56/2022, publicată vineri în Mo­nitorul Oficial, elimină interdicția pe care o aveau românii de a-și duce animalele pe plajele turistice. Amenzile pentru nerespec­tarea interdicției erau cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Iată că de acum autoritățile au mai îmblânzit normele. De luni, după intrarea în vigoare a noii legi, va fi permis accesul cățeilor pe plajele turistice, „oricând în afara sezonului estival. Iar în timpul sezonului estival, accesul e permis numai cu acordul operatorilor respectivelor plaje”, se arată în legea 56.
Reguli de respectat
Indiferent de perioada din an, turiștii și localnicii care își plimbă cățeii pe plajă trebuie să respecte câteva reguli: să îi țină în lesă și să aibă la ei pungi pentru a strânge în urma prietenilor necuvântători.
Cei care își lasă câinele să zburde liber pot primi amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei, iar cei care nu adună mizeria sunt sancționați dur, cu 1.000 până la 10.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de polițiștii locali și de ofițeri și subordonați ai Jandarmeriei Române, precizează avocatnet.ro.
Câinii utilitari ai persoanelor cu dizabi­lități și câinii din dotarea Ministerului Afa­cerilor Interne au acces liber pe toată perioada anului, fără acordul operatorilor plajelor turistice.

Recomandările redacției