toca bunTribunalul Arad a decis, ieri, că Adrian Ţoca trebuie să-şi reia funcţia de primar al comunei Hălmagiu. Instanţa a stabilit că ordinul semnat de subprefectul Radu Stoian, prin care s-a decis revocarea primarului, a fost nemotivat. „Instanţa a admis acţiunea formulată de reclamant şi a anulat ca nemotivat ordinul atacat. Soluţia pronunţată de instanţă este definitivă”, a declarat Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.
În aceste condiţii, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, care a rămas tot timpul unul dintre susţinătorii primarului Adrian Ţoca,  a declarat:  „Mă bucur că justiţia a stabilit de partea cui este adevărul. Se dovedeşte că am avut dreptate, în momentul demiterii primarului, când am spus că este un abuz fără precedent al subprefectului Radu Stoian.  Un abuz prin care acesta a încercat să facă jocurile politice ale unui partid, prin emiterea unor acte administrative ilegale, fără precedent. Regret că în momentul respectiv, alături de mine, în apărarea primarului, a fost doar senatorul Traian Igaş. Primii care trebuiau să ia această atitudine, deputatul de colegiu şi ceilalţi din conducere, nu au făcut-o, pentru că au fost interesaţi doar de jocurile interne, meschine şi mici din interiorul partidului, uitând că echipă înseamnă să-ţi aperi colegii în situaţii grele”.
Şi primarul repus în drepturi de instanţă consideră că ordinul în urma căruia i-a încetat mandatul de primar a fost dat în mod abuziv. „Am câştigat, într-adevăr, procesul, fapt pentru care nu pot decât să mă bucur. Suspendarea mea a fost un abuz. Consider că mi s-a făcut dreptate, atât mie, cât şi cetăţenilor comunei Hălmagiu, care mi-au acordat încrederea şi pentru cel de al doilea mandat”, a spus Ţoca.
Război fratricid
În continuare, acesta povesteşte că deputatul Eusebiu Pistru şi fostul deputat Iustin Cionca, care fac parte din tabăra primarului Falcă, au stat în spatele acţiunii îndreptate împotriva sa. Asta, din cauză că l-a susţinut pe Nicolae Ioţcu în campania internă pentru funcţia de preşedinte a PD-L Arad.  „Pistru şi Cionca au fost la Hălmagiu, nu ştiu în ce calitate şi au luat actele de la proiectul depus pe 322 să-l verifice. Nu ştiam că domnii Pistru şi Cionca sunt specializaţi în domeniul instalaţiilor,  că se pricep aşa de bine la canalizare şi apă, încât să aibă competenţa să veri­fice un astfel de proiect. Ce au vrut ei să facă? Nu înţeleg”, a continuat Ţoca. Din informaţiile pe care le avem, cazul s-ar putea să ajungă în atenţia DNA, având în vedere că acţiunea celor doi a reprezentat un abuz.
„Între mine şi domnul Cionca a existat o aşa-zisă dispută, un aşa-zis război tacit, din momentul în care, în urma unui incident nedorit, fratele său m-a agresat fizic în urmă cu aproximativ un an. Eu la rândul meu i-am  făcut plângere penală. În urma discuţiilor purtate de-a lungul timpului, şi acceptând scuzele fratelui dânsului, mi-am retras plângerea penală, considerând că suntem colegi de partid, dar, mai mult de atât, prieteni. Oare am considerat numai eu acest lucru? Nu vreau să cred şi nu îmi pot imagina că aceşti doi colegi de partid, l-au ajutat pe acest subprefect numit Radu Stoian, aşa cum spun unii pe surse, în emiterea ordinului prin care am fost revocat, ordin desfiinţat de altfel de Justiţia Română. Nu vreau să cred că Eusebiu Pistru şi Iustin Cionca au complotat împreună împotriva mea”, ne-a mai spus Ţoca.
„Pistru a intervenit în organizaţia PD-L Hălmagiu”
Primarul mai povesteşte că a avut o discuţie cu Eusebiu Pistru, care i-ar fi cerut să-l schimbe pe viceprimar, lucru pe care l-a refuzat.
„Domnul Pistru îmi  spunea că vicele din comuna Hălmagiu nu e competent şi doreşte să-l schimbe, lucru cu care nu am fost de acord. Din această cauză, a dorit să intervină în organizaţia PD-L Hălmagiu. Când, prin ordinul semnat de subprefect am fost înlăturat de la Primărie, la Arad s-a semnat şi ordinul de demitere a preşedintelui organizaţiei PD-L Hălmagiu, Gheorghe Ovidiu Colf, acesta fiind înlocuit cu domnul Dorel Sida, un apropiat al domnului Pistru. În toată această încrengătură am găsit sprijin la un om din partid, omul pentru care m-am şi înscris în PD-L, un om pe care-l respect, un om care în fiecare lucru pe care l-a făcut a pus suflet şi a fost tot timpul alături de mine. Este vorba de domnul preşedinte al Consiliului Județean Arad,  Nicolae Ioţcu”, a ţinut să precizeze Ţoca.
Nereguli la Primărie
În ceea ce-i priveşte pe cei care au condus Primăria în perioada în care a fost ţinut departe de treburile comunei, Adrian Ţoca susţine că a fost informat de angajaţi că ar fi comis mai multe nereguli. „Un angajat sau altul m-au informat despre neregulile care s-au petrecut acolo. Înainte de a pleca, am numit, prin dispoziţie, un secretar care are studii superioare, având şi mastera­tul în administraţie publică locală, lucru care, după cum am observat eu, nu le-a convenit iluştrilor cu studii multiple la Oxford, care s-au decis să pună în locul său o persoană cu studii medii. După trei săptămâni însă, persoana în cauză a trebuit să plece, pentru că a venit răspunsul de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici că persoana numită de mine e compatibilă cu postul. De asemenea, nu sunt mulţumit că persoana care mi-a ţinut locul nu a făcut niciun demers, pentru a duce la capăt un proiect pe care l-am câştigat prin in­termediul GAL-ului. Este vorba despre achiziţia unui buldoexcavator. Ne apropiem de iarnă şi nu s-a făcut încă nimic. În rest ce să vă spun? Mă întorc la Primărie să continui ce am început, să arat oamenilor că nu m-au votat degeaba”, a încheiat primarul.
(G.A.)

Recomandările redacției