La Căsoaia a fost inaugurată , în acest sfârşit de săptămână, „Casa Verde-Green House”,  rezultat al unui Proiect tranfrontalier, Huro 2007-2013 ,cu finanţare nerambursabilă în valoare de 508.951, 41 euro, finanţare primită în 2011. Acest Centru de Educare şi Informare în Protecţia Mediului,în parteneriat cu Primăria Mako, Ungaria, vine şi va fi, prin straie, la standarde europene, să îmblânzească  şi să umanizeze sălbăticia   deosebit de frumoasă locurilor , şă ne poarte paşii, iată din cunoscuta Tabără de la Căsoaia, la Săli cu diferite destinaţii,   care, pe cât de multifuncţionale , pe atât de  utile şi  modern  mobilate , de la bucătărie la Sala Cinema, Sală de Conferinţe și spaţii de cazare.

Momentul de sărbătoare şi emulaţie culturală,   tăierea  panglicii  inaugurale şi tainica Sfinţire a lăcaşului  multifuncţional a reunit la Căsoaia, înalte oficialităţi, înalţi prelaţi, oameni de istorie, cultură,specialişti în domeniu, oameni ai locurilor. Delegatul de la Mako a afirmat că „Mă simt onorat că sunt prezent la finalizarea acestui proiect important. Acest Green House, este foarte important pentru educarea tineretului care va participa la evenimentele româno-ungare care vor avea loc la Căsoaia“.

Despre inaugurarea Centrului Ecologic , au mai vorbit , domnul primar al comunei Târnova, doamna director  Dana Dănoiu, de la Protecţia Mediului, părintele vicar, Teofan Mada, în sală fiind prezente şi alte nume care şi-au pus amprenta, de-a lungul vremii în parcursul Ansamblului Sculptural de la Căsoaia ori au contribuit cu materiale de specialitate , ilustrativ biologic-botanic, ori creaţii  artistice personale ,înscrisuri, afişe, imagini grăitoare, obiecte sau ustensile de lucru,donate aici  pentru expoziţie,  dr.etnolog Rodica Elena Colta, dr.ing.Ioan Don, Dumitru Paina, sculptor, colonel Dan Paicu.

„Promovarea muzeelor rurale, dotarea Eco-muzeelor , din Banat , Crişana , ar trebui, de-acum, să pornească de aici, de la Căsoaia,  ca model,  iar conservarea produselor de olărit, meşteşugit,   lemnărie ,creaţii ale pictorilr naivi, ale tinerilor ori elevilor, să fie bine conduse, asta cu atât mai  mult,  cu cât, Congresul monografilor de la Cluj să poată promova autentice valenţe“, a spus Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad.

Prin acest proiect, Centrul Cultural Județean Arad, dorește promovarea artelor și meșteșugurilor tradiționale, a alimentației naturale și îndeletnicirilor populare nepoluante către tânăra generație din cele două județe partenere, Arad și Bekes, prin organizarea de cursuri teoretice și ateliere practice cu tematici variate precum şi transmiterea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi unui număr cât mai mare de turişti. Atelierele tradiţionale de olărit, țesătorie, tâmplarie, fierărie, au fost organizate sub forma unui Eco-Muzeu, fiind dotate şi amenajate cu toate ustensilele necesare funcţionării. Atelierele astfel amenajate au fost adăugate patrimoniului Centrului Cultural Judeţean Arad, contribuind la direcţia de dezvoltare care vizează protecţia mediului şi educaţia ecologică, prin revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale, cu valoare culturală bogată şi impact redus asupra mediului înconjurător.

„Consiliul Județean împreună cu Centrul Cultural Județean Arad și partenerii din Mako, au reușit să finalizeze acest proiect foarte important, și doresc să se continue modernizarea acestei tabere“, a spus Adrian Țolea, președintele Consiliului Județean Arad.

În cadrul Centrului de Educare și Informare în Protecția Mediului înființat la Căsoaia, va continua organizarea activităților cu tematică ecologică și tradițională, urmând să fie reluate cursurile „Casa Verde – locuința viitorului“, „ brățările de aur ale satelor româno-maghiare“, „alimentația natural tradițională pentru o viață sănătoasă“ și „în pas cu moda prin îmbrăcăminte ecologică“, dar și inițierea activităților noi, cuprinzând tabere de creație, seminarii, conferințe și expoziții numite general “Educație Ecologică.” „Prin desfășurarea acestor activități în Centrul de Educare și Informare în Protecția Mediului de la Căsoaia, Centrul Cultural Județean Arad doreşte să readucă în atenţia participanţilor şi a publicului larg tradițiile locale străvechi şi, totodată, să atragă atenția asupra unui aspect decisiv pentru noi toți – protejarea și conservarea mediului în care trăim“, se arată în comunicat.

În cadrul inaugurării de vineri, au fost vizitate expozițiile de artă tradițională și populară, cu lucrări realizate de participanții la activitățile transfrontaliere, organizate în cadrul proiectului „Casa Verde“. În cadrul expoziției fotografice „Călătorie în timp: Căsoaia şi împrejurimile ieri şi azi”, invitații au putut admira evoluția Taberei de Copii și Tineret Căsoaia, de la construcția taberei până în prezent.

 

Florica Ranta Cândea

Alex Laza

Recomandările redacției