Motorul economic puternic din județul nostru – industria tinde să se clatine pe fondul unor decizii luate la nivelul marilor companii. De ceva vreme se vehicula că fabrici din municipiu își vor închide porțile și își vor reloca activitatea în alte zone din țară sau chiar din afară.  Motivul pare incredibil pentru unii – lipsa forței de muncă. Dacă acum opt ani, pe fondul crizei economice, în Arad nu existau suficiente locuri de muncă raportat la numărul de șomeri, acum situația stă taman invers. Am prins vremurile în care, angajatorii nu găsesc forță de muncă în județul nostru, Aradul figurând între județele cu cea mai scăzută rată a șomajului. Dacă unele multinaționale  își schimbă strategia și vor să plece de la noi, se vehiculează că, alți intreprinzători au luat în calcul Aradul pentru dechiderea afacerii.

Relocări în alte județe

Trecând la lucruri concrete, compania care începe relocările este Leoni. Produse ale acesteia se fabricau în spațiile închiriate din fostul mall Armonia. Conducerea Leoni a luat hotărârea să nu mai prelungească contractul, întrucât nu era rentabil pe fondul lipsei mâinii de lucru. S-a luat în calcul faptul că, în alte județe există șomeri interesați să se angajeze, cum este situația din Bihor. Astfel, două secții din Arad vor fi relocate în Marghita și Beiuș, unde existau puncte de lucru deschise. Existând forță de muncă disponibilă, deci cerere pe piața muncii, atunci și salarizarea este mai mică, un criteriu avantajos pentru angajatori.

O altă secție de producție ar urma să fie relocată peste graniță.

Alte două mari companii din județ, mari angajatori până în prezent au anunțat că părăsesc Aradul. Este vorba de KSS și Hanes Global Supply Chain România.Se zvonește că a apărut chiar un trend de regândire a afacerilor, având în vedere lipsa de forță de muncă.

Vin alți intreprinzători?

În acest timp în care se discută că mari firme își restrâng activitatea avem informații că o altă companie le-ar lua locul. Mai precis, potrivit informațiilor noastre în zona industrială ar urma să apară un alt nume. Discuțiile se poartă la nivel de administrație și deocamdată nu „se scapă“ prea multe informații.

„Nu cred că vor fi probleme mari pentru industria arădeană. Dacă firme își vor reloca punctele mutându-se de la Arad și vor exista disponibilizări de personal, oricând prin oferta de lucru disponibilă am putea asigura locuri de muncă. În această perioadă sunt aproape 3.000 de locuri de muncă vacante, în jur de 2.500 anunțate la noi și alte câteva sute prin firme de plasament. În consecință nu ar fi problemă de absorbție în cazul în care oamenii și-ar pierde serviciul. Desigur, nu este de dorit să fie în situația să și-l schimbe, dar dacă este nevoie se poate. Numai dorință de muncă să fie. Problema este că, cele mai multe locuri de muncă sunt în mediul urban, iar cei mai mulți șomeri, în rural. Dar în ansamblu, după cum se  știe la Arad, numărul șomerilor înregistrați este redus“, a spus Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

Recomandările redacției