Am scris, recent, în paginile ziarului nostru despre ultimul meșter olar din localitatea Târnăvița. Meșterul de care vorbeam în articol, Ştefea Cornel, ultimul meşter olar, s-a stins din viață.

Târnăvița este o localitate din județul Arad, situată la cinci kilometri de la Halmagiu. În trecut, aici a fost un important centru de ceramică smăltuită, specifică zonei.

Fiind o zonă în care terenurile arabile sunt puține, iar pământul este de slabă calitate pentru agricultură, locuitorii s-au ocupat din cele mai vechi timpuri cu creșterea animalelor și olăritul. În trecut fiecare casă avea roată de olărit și cuptor de ars oale. Sat de olari cu tradiție, până acum o jumatate de secol. Familiile Betea, Ştefea şi Mateş au fost ,,fala” zonei, prezentându –se la târguri  cu lucrări de ceramică dintre cele mai diverse: oale, ulcioare, blide, căni, vaze de flori.   Dacă până acum câțiva ani în sat mai erau trei meșteri, azi din păcate, nu mai este nici unul. Cornel Stefea, de  84 de ani, a fost  ultimul olar din Târnăvița și s-a stins recent, lăsând un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut.

Meșterul Ştefea Cornel a fost și protagonistul unui film realizat de Muzeul Arad, în care dezvăluie tainele olăritului în filmul documentar „Meşterii olari din Târnăvița”, realizat de echipa Complexului Muzeal Arad, film câştigător al festivalului național „Ipostaze etnografice” de la Galați, 2014.

Filmul,, Meșterii olari din Târnăvița” are ca personaje principale trei olari cu ajutorul cărora se urmărește surprinderea tuturor fazelor de lucru specifice acestui meșteșug: extragerea și prelucrarea lutului, modelarea la roată, uscarea, ornamentarea, arderea la ”roșu”, smălțuirea, arderea de după smălțuire. Modul în care sunt valorificate aceste produse și problema transmiterii meșteșugului olăritului la generația mai tânără completează subiectul general al filmului, spun reprezentanții muzeului arădean.

Transmitem și noi pe această cale sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească!

Recomandările redacției